Златни бањалучки плесачи освојили свјетски подијум

Милијана Латиновић
Златни бањалучки плесачи освојили свјетски подијум

Бањалука - Чланови бањалучког Плесног клуба БЛОК заблистали су побједничким сјајем на Свјетском плесном првенству у Милану и јединственим корацима хип-хопа и балета у конкуренцији од 10.000 такмичара показали да је плес најсавршенији спој спорта и умјетности.

На такмичењу у Италији, које је одржано протеклог викенда, бањалучки плесачи показали су изврсно умијеће на плесном подијуму и освојили три златне, једну сребрну и двије бронзане медаље, те једно четврто мјесто. Златном медаљом окитила се и најмлађа такмичарка Плесног клуба БЛОК Нора Пастир, која је побиједила у дисциплини хип-хоп соло.

- Пресрећна сам због освојене медаље. Дуго сам се припремала и надала да ћу све отплесати како треба када изађем на подијум. Радујем се сваком новом такмичењу - казала је осмогодишња Нора, која хип-хоп плеше већ годину.

Предсједница клуба Јелена Стојаковић каже да се БЛОК на овом такмичењу свјетској публици представио са седам кореографија у дисциплинама хип-хоп и модерни балет.

- Такмичили смо се у категоријама соло, дуо и група. Злато су освојиле балерине група, хип-хоп соло дјеца и хип-хоп сениори, а све кореографије потписују Светлана Видић, Александра Бабић и Наталија Нинић - рекла је она.

Стојаковићева је додала да се у Милану такмичило 18 плесача Плесног клуба БЛОК узраста од шест до 23 године.

- Конкуренција је била огромна и ово је била изузетна прилика да видимо гдје смо у односу на остале, а да истовремено публици представимо све што радимо. Осим плеса, наши такмичари су имали прилику и да упознају плесаче из цијелог свијета, упознају њихов стил и начин рада, те присуствују радионицама и семинарима које су водили врхунски плесни стручњаци - истакла је Стојаковићева.

Додала је да им сваки успјех много значи, посебно када на плесном подијуму стоје раме уз раме са врхунским плесачима из цијелог свијета.

- Само учешће на европским и свјетским првенствима за нас је огроман успјех, а свака побједа обавеза да и даље наставимо низати побједе - нагласила је Стојаковићева.

Плесни клуб БЛОК је основан у јулу 2014. године, а прво такмичење имали су у мају 2016. За двије године обишли су сва значајнија такмичења, а у октобру лани, балерине овог клуба освојиле су сребро на Свјетском првенству у Риму. Бањалучки плесачи су и у овој години наставили низати побједе, па су у мају на Европском првенству у Загребу покорили Европу и вратили се кући са девет медаља. 

 Планови

Јелена Стојаковић је истакла да је пред члановима Плесног клуба БЛОК још неколико такмичења до краја године.

- Очекују нас такмичења у Сплиту и Загребу у новембру и децембру, као и наша традиционална манифестација Таленат дјеце и младих "Авантура", која се одржава два пута годишње - рекла је Стојаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана