Зеленило остаје, идеја о небодерима нестаје

Весна Поповић
Зеленило остаје, идеја о небодерима нестаје

Бањалука - На радост великог броја Бањалучана градско језгро ће и даље красити зелене површине, а на неким дијеловима би требало да никну нове, док планови о изградњи небодера на више локација одлазе у прошлост.

Ријеч је о измјенама које ће бити уврштене приликом нове израде нацрта регулационог плана (РП) дијела централног подручја града, а које су разматрали одборници Скупштине града на јучерашњем засједању. Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је нова израда овог документа била неопходна, јер је на ранијем јавном увиду стигао велики број примједаба и приједлога, те да их је потребно уврстити.

- Нова верзија нацрта ће поново ићи на јавни увид и сигуран сам да ћемо опет имати много добрих приједлога да бисмо до краја године добили коначну верзију овог РП, који би омогућио значајну трансформацију центра - казао је Радојичић.

Навео је да ће кроз нови нацрт на Булевару бити сачувана зелена површина код џамије Ферхадије, јер ће бити другачије конципиран кружни ток на тој локацији.

- Предвиђена је доградња Техничке школе, гдје би била смјештена Грађевинска школа, која је тренутно подстанар. Неколико простора на којима су раније биле предвиђене вишеспратнице сада ће бити зоне и то се односи на простор испод Техничке школе, преко пута Народне скупштине РС и на ћошку тврђаве Кастел. Ти дијелови ће имати максимално дозвољене коефицијенте попуњености простора са грађевинским објектима - казао је Радојичић.

Додао је да су неке локације ојачане зеленим површинама.

- Дио код споменика Бану Милосављевићу у претходној варијанти је био поплочан, а сада би то требало да буде зелена површина. Задржава се “паркић” између Народног позоришта РС и Банског двора. Код тзв. Грађиша било је предвиђено да буде пола паркинг, а пола зелена површина, док је сада предложено да то буде све зелена површина - рекао је он.

Радојичић је казао да би изглед неколико зона требало да буде дефинисан кроз међународне конкурсе и то око предвиђеног Централног спомен-обиљежја палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, од Банског двора до Народног позоришта РС, те старе аутобуске станице.

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић је рекао да се новим нацртом одустаје од градње небодера који су били првобитно предвиђени.

- Планирано је да око 60 одсто простора преко пута Галерије буду зелене површине, а остало паркинзи – казао је Станаревић.

Одборник “Полиграфа” Татјана Чичић-Оџаковић је рекла да се радује новим саобраћајним рјешењима са четири кружне раскрснице. Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац сматра да би град требало да задржати више зелених површина, те да се концентрација саобраћаја и стамбене градње треба пребацити на периферију.

Одборници су разматрали и одлуку о субвенционирању социјалног становања, а Радојичић је рекао да се за те намјене у Куљанима гради 48 станова. На дневном реду је био и полугодишњи извјештај о извршењу буџета, гдје је остварен позитиван финансијски резултат, са суфицитом од 12 милиона КМ. До затварања овог броја “Гласа Српске” одлуке које су разматрали одборници нису биле усвојене.

Вила “Пасколо”

Иако није била дио дневног реда поједини одборници су поменули и тренутно стање виле “Пасколо” за коју кажу да је девастирана због грађевинских радова који су урађени у њеној непосредној близини. Игор Радојичић је рекао да је то, нажалост, завршена прича.

- Раније је прихваћен РП који је предвидио градњу на тој локацији. Инвеститору је тиме била дозвољена градња, власнички односи су ријешени, плаћена је грађевинска дозвола. То је архитектонски лоше, али ту смо гдје смо - навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана