Због амброзије кишу и здрави

Бранкица Смиљанић
Због амброзије кишу и здрави

Бањалука - Амброзија је до сада покошена са 55.000 квадрата површина у граду али је концентрација ове алергене биљке у ваздуху висока да и код здравих људи изазва кихање, сузење очију и друге нуспојаве.

Према информацијама са такозваног “поленског семафора” на интернет страници града у наредном периоду се прогнозира пораст количине овог полена у ваздуху па грађани могу очекивати да ће и даље  имати доста проблема.

Кошење амброзије је почело средином јула и трајаће до почетка јесени. Ова биљка је сада у пуном цвату и висока је концентрација њеног полена у ваздуху.

- Амброзија ће бити уклањана са јавних површина и током септембра а за те намјене ће из буџета града бити издвојено 20.000 КМ - навели су у Градској управи.

Додали су да је било пријава грађана да на одређеним локацијама има амброзије и то како су рекли највише на мјестима гдје су рађени прекопи за кабловску канализацију и у близини градилишта. 

Из Дома здравља поручују да се у амбуланте јављају пацијенти са симптомима алергије на амброзију.

- Као и код других алергија амброзија код осјетљивих на полен ове биљке изазива кихање, кашљање, цурење носа те црвенило, сузење, сврбеж, пецкање и стварање отока очију - рекли су у Дому здравља.

Напоменули су да се за лијечење алергије на амброзију користе се антихистаминици, односно лијекови за блокирање алергијских реакција.

-  Грађанима савјетујемо да не узимају лијекове на своју руку, већ да се у случају изражених тегоба јаве љекару - казали су у Дому здравља.

Да би се ублажили симптоми ове алергије савјетују да се не излази из куће у току пријеподнева.

- Тада је највише полена у ваздуху а осим тога треба држати затворене прозоре стана или аутомобила. Поред тога треба се туширати и прати косу свако вече, како би се испрао полен са тијела и косе, те често прати руке и пресвлачити се јер се на тај начин са одјеће одстрањује полен - навели су у Дому здравља.

Мјештанин насеља Борик Милица Берић је рекла да сваке године у овом периоду због амброзије има много проблема.

- Ријетко кад идем код доктора јер већ годинама имам алергију и знам који ми лијекови одговарају.  Због полена у ваздуху се слабије крећем, излазим тек предвече - рекла је Берићева. 

Апел

Из Градске управе су упутили апел власницима приватних површина да уклоне амброзију са својих парцела.

- За оне који се не придржавају тога предвиђене су и казне. Законом о пољопривредном земљишту и одлуком о мјерама за сузбијање амброзије предвиђене су казне од 5.000 КМ за предузеће, 1.500 КМ за директора предузећа и 700 КМ за појединце који не уклоне ову биљку - навели су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана