За топлије и љепше учионице у Бањалуци 150.000 КМ

Весна Поповић
За топлије и љепше учионице у Бањалуци 150.000 КМ

Бањалука - За санацију шест основних и једне средње школе из градске касе биће издвојено 150.000 марака чиме би требало да буду побољшани услови у овим образовним установама.

Радови ће бити изведени у школама "Милутин Бојић" подручно одјељење у Мишином Хану, "Георги Стојков Раковски", "Вук Стефановић Караџић" подручно одјељење у Чесми, "Свети Ћирило и Методије" у Пискавици, "Иво Андрић", "Војислав Илић" подручна школа Бочац, те Електротехничкој школи "Никола Тесла". Градоначелник Игор Радојичић је на јучерашњем састанку са директорима ових школа разговарао о улагањима у обнову.

- Град је лани направио преглед стања у школама у којем су евидентиране бројне потребе. Планирали смо 150.000 КМ за шест основних и једну средњу школу, а највише новца ће бити потрошено на замјену столарије у Електротехничкој школи - рекао је Радојичић. 

Када је ријеч о основним школама Радојичић је навео да највећи проблем има школа "Бранко Радичевић" на Старчевици која нема довољно мјеста за све ђаке, те истакао да је циљ да се то ријеши до јесени.

- Има много подручних школа у градском и сеоском дијелу Бањалуке у које се није ништа значајније улагало посљедњих  неколико деценија - казао је Радојичић.

Говорећи о средњим школама Радојичић је нагласио да су и њихове потребе велике.

- Медицинска и Грађевинска имају проблема са смјештајем, у Техничкој је цијело крило неупотребљиво, а Угоститељска школа се налази у монтажном објекту - рекао је Радојичић.

Истакао је да постоји могућност да Медицинска школа остане без простора у објекту "Космоса". 

- Водимо судски спор у коме "Космос", тражи исељење Медицинске школе. Уколико би пресуда била у корист "Космоса" та школа би се нашла на улици. Надамо се да се спор неће завршити негативно по нас јер ми уредно плаћамо закуп за тај објекат - рекао је Радојичић.

Објаснио је да је уговор о закупу направљен прије него што је "Космос" ушао у процес реструктурирања. Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац је рекао да и поред великих проблема са којима се сусрећу, директори школа квалитетно обављају посао.

- У наредних неколико мјесеци покушаћемо да се кроз наш програм реконструкције школа нађу још неколико основних школа и надам се да ћемо у томе успјети - казао је Бањац.

Директор ОШ "Милутин Бојић" Поткозарје Душко Петровић је захвалио граду на помоћи. 

- Подручна школа у Мишином Хану прокишњава и неопходан је нови кров. Уз помоћ средства која смо добили од града ријешићемо јако велики проблем - каже Петровић.

Доградња школе на Старчевици

Игор Радојичић је рекао да ће највећи посао када су у питању основне школе у граду ове године бити доградња ОШ "Бранко Радичевић" на Старчевици.

- Надам се да би пројекат могло бити завршен до краја овог мјесеца. Тај документ ћемо доставити ресорном министарству, што значи да би оријентационо они од 1. априла могли ући у планирање даљих радњи, објаве тендера, избор извођача и финансирање - казао је Радојичић.

Расподјела новца:

Електротехничка школа "Никола Тесла" - замјена комплетне столарије 72.300 КМ

ОШ "Вук Стефановић Караџић", подручно одјељење у Чесми, увођење централног гријања 23.000 КМ и трошкови издавања грађевинске дозволе 3.100 КМ

ОШ "Милутин Бојић", подручно одјељење у Мишином Хану, замјена и санација крова 20.000 КМ

ОШ "Георги Стојков Раковски", санација равног дијела крова 10.000 КМ

ОШ "Иво Андрић", градња рампе за инвалиде 10.000 КМ

ОШ "Свети Ћирило и Методије" у Пискавици, санација септичке јаме 8.000 КМ

ОШ "Војислав Илић", подручна школа Бочац 3.600 КМ за нова стакла

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана