За помоћ пољопривреди 1,7 милиона КМ

Дејана Братић
За помоћ пољопривреди 1,7 милиона КМ

Бањалука - Град ће ове године подржати пољопривредну производњу у сеоском подручју са око 1,7 милиона КМ, од чега је за подстицаје пољопривредницима планирано 900.000 КМ, за субвенције за побољшање квалитета пољопривредног земљишта 200.000, те 628.500 КМ за активности Развојно-едукативног центра "Мањача".

Подстицаји за развој пољопривредне производње и ове године биће усмјерени за суфинансирање воћарске и производње у заштићеним просторима, изградњу хладњача и сушара и објеката за узгој стоке, набавку опреме и пољопривредне механизације, казали су из Градске управе.

За привођење земљишта култури овогодишњи програм је конципиран на другачији начин у односу на оне из претходних година, у смислу да су за категорије корисника који могу остварити право на додјелу ових средстава утврђени процентуални износи од укупних средстава предвиђених за ове намјене.

- Циљ је да се приоритетно подрже већа газдинства с цјеловитијим пројектима који ће резултовати значајнијим ефектима - појаснили су из Центра за развој пољопривреде и села, путем којег се и пласирају подстицаји, те навели да ће за разлику од досадашње праксе да апликанти достављају пројекте прије утврђивања фактичког стања, бити обавезни да доставе само захтјев за израду пројекта за предметну парцелу.

Овај програм, који ће се наћи пред одборницима на сутрашњем засједању, садржи још двије битне новине, којима је дефинисано да је корисник подстицаја дужан да на предметној парцели задржи производњу најмање три године, као и да након реализације достави извјештај о утрошку додијељених средстава с припадајућом документацијом.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић изразио је задовољство због подстицаја пољопривредницима и сугерисао другим општинама да прате кораке Бањалуке.

- Поздрављамо овај добар потез, то је и раније била наша иницијатива и приједлог. Мени је жао што не подржавају то и друге општине по узору на Бањалуку - рекао је Дојчиновић.

Додао је да је важно да се укључе институције, јер узалуд је ширити производњу ако пољопривредници немају гдје да пласирају производе.

Произвођач млијека из Верића Винка Савић је казала да је ова подршка од великог значаја за све пољопривреднике.

- Свакако да нам подршка у било којем виду много значи, посебно када је период суша и поплава - рекла је Савићева.

Како су поручили из центра, средства за субвенције ће бити додијељена путем јавних позива, а у складу с правилницима. У оквиру подстицајних средстава за развој пољопривреде предвиђена су и два нова вида подршке за пољопривредне произвођаче и то премије за откупљену производњу краставаца и подстицаји кооперантима за производњу корнишона, ароматичног, зачинског и љековитог биља.

Туристички садржаји

У Центру за село истичу да ће ове године бити настављене активности на изради ресурсне карте на руралном подручју Бањалуке, као документа у којем ће, кроз анализу постојећег стања и идентификацију свих расположивих ресурса, бити формулисани приоритети и правци будућег дјеловања с циљем стављања у функцију развојних потенцијала на руралном подручју, а која би уједно представљала полазни документ за израду стратегије руралног развоја.

- Наставиће се и активности на стављању у функцију тржнице домаћих производа на мјесту девастиране тржнице у насељу Лазарево, успостављање бренда "Крајишка кућа", те отварање "Херцеговачке куће", у оквиру сарадње градова Требиње и Бањалука - кажу у центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана