За легализацију бесправних објеката 10.000 захтјева

Дејана Братић
За легализацију бесправних објеката 10.000 захтјева

Бањалука - За легализацију бесправно изграђених објеката на подручју града поднесено је више од 10.000 захтјева, а процјена је да их има још око 30.000.

Ово је јуче на састанку са министарком за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић изјавио градоначелник Игор Радојичић.

Навео је да се град припрема да буде пилот-локална заједница у пројекту електронских грађевинских дозвола, који ће водити Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

- Град је 1. јануара прошле године увео једно шалтерско издавање дозвола и за сада то веома добро функционише. Градска управа је веома заинтересована за најављене измјене и допуне Закона о уређењу простора и грађењу, с циљем поједностављивања процедура и прецизирања појединих норми - казао је Радојичић и додао да се град за ову годину кандидовао за пројекат енергетске ефикасности три основне школе и вртића.

Голићева је истакла да је легализација бесправно изграђених објеката у РС трајан процес, али да је 18. јануара истекао рок до када се није плаћала додатна накнада за легализацију.

- До тог рока поднесено је много захтјева, поготово у Бањалуци, гдје је највећи одзив грађана - казала је Голићева.

Додала је да је са делегацијом Градске управе разговарала о издавању грађевинских дозвола, актуелним пројектима у граду, предстојећим измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, Закона о комуналним дјелатностима и Закона о одржавању зграда.

- Разговарали смо и о Црном врелу, водоводном и комуналном инфраструктурном објекту, који се гради и о којем се прича већ 15 година.

Бањалука и Приједор су у њега заједно инвестирали уз помоћ Владе Српске, а проблем за даљу фазу представљају неријешени имовинско-правни односи - појаснила је Голићева.

Разговарано је и о изградњи кружних токова, регулационим плановима градског подручја, изградњи мостова, те рјешавању имовинско-правних односа, када су у питању велики инфраструктурни пројекти.

Голићева је навела да би до краја јануара требало да буде издата употребна дозвола за павиљон један Студентског центра “Никола Тресла”, уколико су радови изведени у складу са техничком документацијом.

- Нови Закон о уређењу простора и грађењу биће ригорозан када је ријеч о томе ко може да гради, да пројектује и ко може да издаје употребне дозволе – казала је Голићева.

Голићева је најавила да би изградња шопинг центра “Делта сити”, који ће запошљавати 2.000 радника, требало да буде завршена до краја марта и додала да им је грађевинска дозвола била издата чим су донијели рјешење да су измирили обавезе према граду.

Дозвола за три дана

Сребренка Голић је нагласила да министарство за све велике инвестиције, уколико инвеститор преда комплетну документацију, издаје грађевинску дозволу у року до три дана.

- Циљ нам је да све локалне заједнице најкасније до 15 дана од подношења захтјева издају грађевинску дозволу, због чега са Свјетском банком и одређеном међународном групацијом интензивно радимо на увођењу електронске грађевинске дозволе - нагласила је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана