Vozilima kruže po centru Banjaluke i po sat da pronađu parking

Aleksandar Stojanović
Vozilima kruže po centru Banjaluke i po sat da pronađu parking

Banjaluka - Vozači u većini gradskih naselja godinama kubure sa nedostatkom parking mjesta, a “krivci” za takvu situaciju su investitori koji pri gradnji stambenih objekata ne obezbijede dovoljan broj parking mjesta kao i povećanje broja automobila u gradu.

Najveći problemi su u mjesnim zajednicama Lauš, Borik i Centar gdje je posljednjih godina primjetna pojačana gradnja stambenih objekata i veći broj stanovnika, što nije ispraćeno potrebnim sadržajima.

Odbornik u Skupštini grada Aleksandar Petković upozorio je na velike saobraćajne gužve i manjak parkinga duž Karađorđeve ulice na Laušu.

- To je “žila kucavica”, a u njoj se nalaze apoteke, marketi, kafići i drugi objekti u koje ljudi svakodnevnu idu. Problem je što nijedan od tih objekata nije obezbijedio parking mjesta, koja su dužni da obezbijede. Umjesto toga, oni su taj prostor iskoristili da prošire svoje objekte i obezbijede sebi veću dobit - rekao je Petković.

Sličan problem je i u Boriku, gdje vlasnici automobila koji žive u soliterima parking mjesto traže i duže od pola sata.

- Kada završim sa poslom, već počnem da razmišljam kako ću naći parking ispred svoje zgrade. Nekada znam kružiti od pola sata do sat, a da ne nađem mjesto i onda moram parkirati daleko od stana - rekla je mještanka Borika koja se predstavila samo kao Borka.

U skladu sa pravilnikom u kolektivnim stambeno-poslovnim objektima, za svaku stambenu jedinicu neophodno je jedno parking mjesto, dijelom u podzemnim garažama ili na spoljnim površinama. Međutim, investitori se često ne pridržavaju ovih propisa, pa je tako u Centru najveći problem što nove zgrade imaju po nekoliko spoljnih parking mjesta.

- Postoje podzemne garaže ispod pojedinih zgrada, gdje vlasnici stanova mogu ostaviti svoja auta, ali napolju ima svega nekoliko parking mjesta. Meni je prije nekoliko dana bila krsna slava, a gosti su se parkirali svuda po centru jer ispred moje zgrade nije bilo mjesta. Za to su “zaslužni” investitori koje ne zanimaju automobilske gužve. Imamo situacije da se zgrade naslanjaju jedna na drugu, gdje ima više od 200 stanova, a to ne prati ni približno dovoljan broj parking mjesta - rekao je mještanin Jevrejske ulice koji nije želio da se predstavi.

Javni parkinzi

U Gradskoj upravi tvrde da su naselja Centar, Borik i Lauš gotovo cijelom svojom površinom pokrivena planskim aktima.

- Parkinzi su planirani u užem centru na lokaciji između ulica Bana dr Todora Lazarevića, Vase Pelagića i Srpske, na lokaciji između ulica Nikole Tesle, Grčke, Vidovdanske i Milana Tepića, u naselju Borik u ulici Majke Knežopoljke i Kordunaškoj. Na Laušu je blok između ulica Jovana Raškovića i Bose Živković predviđen za izgradnju objekata uz koje će biti obavezan prateći broj parking mjesta - rekli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana