Вода за пиће у Бањалуци исправна

nezavisne.com
Вода за пиће у Бањалуци исправна

Бањалука – Сви анализирани параметри у води за пиће одговарају одредбама Правилника о здравственој исправности воде намијењене за људску потрошњу, саопштено је из бањалучког Водовода.

Наиме, прије неколико дана у ријеци Врбас, примјећене су модро-црвене траке узводно од бране Бочац.

Из Водовода су истакли да су од дана ове појаве повећане све контроле и сви анализирани параметри у сировој води одговарају I и II класи вода према Уредби о класификацији вода и категоризацији водотока, у коју и иначе спада вода ријеке Врбас на водозахвату Новоселија.

“Сви анализирани параметри у води за пиће одговарају одредбама Правилника о здравственој исправности воде намијењене за људску потрошњу”, наведено је у саопштењу Водовода.

Истакли су да поред њихове лабораторије, контролу обавља и ЈЗУ Институт за јавно здравство РС - Бања Лука.                                                       

“О овој појави смо информисали надлежне институције: Инспекторат Републике Српске (инспекција за храну и водну инспекцију) и Институте за заштиту здравља Републике Српске, а наше активности везане за фреквенцију узорковања воде, број узорака и врсту параметара који се анализирају значајно повећали из превентивних разлога”, наводе из Водовода.

Брана Бочац се налази 50 км узводно у односу на водозахват Новоселија, а ток ријеке Врбас поприма брдско - планинске карактеристике и одликује га велика моћ аутопурификације.

Напомињу да се слична појава дешавала и раније, и то 1999/2000. годину и 2003. године. Тада су рађене опсежне анализе које нису показале никакву промјене у погледу квалитета сирове воде, а нису утврђене промјене везане за квалитет воде за пиће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана