Вода за пиће је здравствено исправна

Срна
Вода за пиће је здравствено исправна

Бањалука - Вода за пиће у Бањалуци здравствено је исправна, а анализом на биолошке параметре утврђено је да нема значајнијих промјена у бројности и саставу биолошких индикатора, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

 

"Није утврђено присуство хумано-патогених цријевних протозоа, као ни цријевних хелминта и њихових развојних облика. Вриједности анализираних параметара у свим узорцима из редовне контроле су у складу са Правилником о здравственој исправности воде намијењене за људску потрошњу", наводи се у саопштењу.

Институт за јавно здравство Републике Српске је на захтјев бањалучког "Водовода" због уочене промјене на акумулационом језеру Бочац у недјељу, 26. маја, извршио ванредно узорковање воде /један узорак сирове воде и три узорка воде из дистрибутивне мреже/ на биолошке параметре и исте наредног дана доставио у Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

У уторак, 28. маја, како наводе из Института, извршено је и редовно узорковање воде на подручју града Бањалука и то 22 узорка из дистрибутивне мреже и један узорак сирове воде.

У саопштењу се наводи да Институт заједно са "Водоводом" Бањалука редовно прати стање квалитета воде за пиће и евентуалне промјене у подручју водозахвата које би могле потенцијално утицати на квалитет воде за пиће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана