Вода стиже у више дијелове Чесме

nezavisne.com
Вода стиже у више дијелове Чесме

Бањалука - Изградња водоводне мреже у неколико улица и насеља, као и пројектовање нове, неизграђене мреже, у овој години планирано је у вриједности од 780.000 КМ, рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

Конкретно, у плану је изградња водовода Чесма II, III и IV висинска зона, водовода Јагаре и Бањица, подсистем Рекавице, те изградња водовода Мишин Хан.

“Такође је планирана изградња пројекта 'Црно врело' подсистеми Бронзани Мајдан и Звијезда, као и изградња кракова већ постојеће секундарне мреже Лазарево, Лауш, Петрићевац, Верићи и други”, казали су у овом одјељењу, у коме истичу да су највећи проблем сеоска подручја и насеља у вишим дијеловима града у којима не постоји изграђена водоводна мрежа или је у лошем стању.

“Проблем је и у неким подручјима гдје водоводна мрежа нема довољан капацитет, што отежава водоснабдијевање домаћинстава и зато град покушава што више да помогне тим насељима”, нагласили су у Одјељењу за комуналне послове.

За одржавање водоводне мреже у граду надлежан је “Водовод”, у којем истичу да су од ове године добили надлежност и над одржавањем сеоских водовода.

“Снабдијевање је отежано у насељима гдје се становништво водом снабдијева с неких мањих локалних водовода или у онима која уопште немају изграђену водоводну мрежу, као што су Чесма, дио Потока, дио Јагара, Понир, Верићи и дио Поткозарја”, рекли су у “Водоводу”.

Додали су да годишње имају око 3.100 интервенција на мрежи јавног и локалних цјевовода, те око 800 интервенција на објектима, а да се распоред извођења интервенција одређује према приоритетима, односно води се рачуна да се одржи континуитет и квалитет водоснабдијевања потрошача.

“Сваке године из текућег пословања обезбјеђују се средства за доградњу водоводне мреже, односно на различитим локацијама граде се краћи цјевоводи у укупној дужини до 2.500 метара”, казали су у “Водоводу”.

Такође, сваке године на водоводну мрежу прикључи се око 800 домаћинстава, од чега је у просјеку 150 на локацијама гдје је тек изграђена водоводна мрежа, а и ове године се очекује исти тренд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана