Вода стиже у 300 домаћинстава у Карановцу и Јагарама

Александар Стојановић
Вода стиже у 300 домаћинстава у Карановцу и Јагарама

Бањалука - Вишедеценијски проблем снабдијевања водом за мјештане Карановца и Јагара биће ријешен изградњом водоводног система “Јагаре”, који ће обезбиједити воду за више од 300 домаћинстава овог насеља.

Тим поводом се у петак, на званичном почетку изградње овог система, окупио велики број мјештана два приградска насеља и представника Градске управе.

- Изградња цјевовода представља један од највећих инфраструктурних подухвата у области снабдијевања водом у овој години, а у првој фази, вриједној 650.000 КМ, биће изграђена два резервоара, двије пумпне станице и доводни цјевовод. Овим пројектом неће бити обухваћена само насељена мјеста у овој мјесној заједници, него ће се са овог система водом снабдијевати Бањ брдо, Старчевица и Обилићево - рекао је градоначелник Игор Радојичић и додао да је рок за извођење радова пет мјесеци.

Што се тиче изградње водоводне мреже у мјесним заједницама Бањице и Рекавице, Радојичић је истакао да тендер ни по трећи пут није прошао.

- Још нисмо добили извођача, иако смо средства обезбиједили још прошле године. Тај крај има исти проблем, али нажалост, нисмо имали среће са избором извођача - навео је Радојичић.

Предсједник мјесне заједнице Карановац Бошко Вуксан је рекао да ће изградња водовода много значити за све мјештане Јагара и Карановца, али и Старчевице, Српских топлица и других повезаних насеља са десне обале Врбаса.

- Постављањем цјевоводне мреже биће стављена тачка на снабдијевање водом на подручју Карановца - истакао је Вуксан.

Он је додао да су мјештани до сада у току зимских мјесеци користили оборинску воду, а у љетним мјесецима воду су добијали само из цистерни које су обезбиједили град и цивилна заштита.

Након година чекања мјештани су задовољни што ће коначно имати воду. Један од мјештана Милорад Алексић је рекао да ће овај систем пуно значити за овај крај.

- Годинама смо чекали да нам стигне вода, а надам се да ће сада и млади више остајати у овом крају - додао је Алексић.

Резервоар на Крчмарицама

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да изградња резервоара на Крчмарицама не иде планираном динамиком, али треба узети у обзир да у зимским мјесецима није рађено пуним капацитетом.

- Доласком топлијих мјесеци ми очекујемо интензивирање радова, да ове године уђемо у сљедећу фазу у Чесми три и повезивање ових система цјевоводима - навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана