Више праксе, бољи радници

Александар Стојановић
Више праксе, бољи радници

Бањалука - Због недостатка квалификоване радне снаге неопходна је што ближа сарадња образовања и привреде, умрежавање и повезивање школе и предузећа, због чега је улагање у дуално образовање залог за будућност.

Закључено је ово након заједничке конференције предсједника Скупштине града Зорана Талића са експертима из Швајцарске за ову област Филипом Ребером и Едином Дацићем. Скупу су присуствовали и представници образовног синдиката, актива директора средњих и основних школа, представници Министарства просвјете и културе, те помоћник министра просвјете у Влади Србије Габријела Грујић.

Ријеч је пројекту који подразумијева да ученици имају што већи број часова практичне наставе у предузећима. Ту би теоријска знања из области за коју се образују практично примијенили у производном или било којем другом процесу привређивања.

На конференцији швајцарски стручњак Филип Ребер представио је документ у којем је поставио смјернице и рјешења за успостављање пилот-пројекта дуалног образовања по узору на Швајцарску.

Зоран Талић је истакао да је документ плод разговора, анализа и истраживања швајцарских стручњака о образовном систему у граду и РС.

Тајна успјеха највећих европских и свјетских економија лежи управо у дуалном образовању, јер су њихова дјеца на тржишту рада још од најранијих средњошколских дана.

- Ово је једино рјешење да спријечимо одлазак младих и повећамо запосленост. Ако имамо већу продуктивност радника, то је основ и за веће плате - рекао је привредник и инвеститор Един Дацић.

Као један од носилаца овог система издвојио се и Раднички универзитет, чијом реформом се настоји повећати број квалификоване радне снаге и веће продуктивности радника.

- Реформом желимо да пронађемо идеалан модел да ишколујемо квалификоване и квалитетне кадрове - истакла је директорица Радничког универзитета Босиљка Радић.

Примјер из Србије

Помоћник министра просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије Габријела Грујић изразила је увјерење да Република Српска може остварити исте резултате који су остварени у Србији у развоју дуалног образовања.

- У Србији је овај начин образовања препознат као начин усвајања знања и спроводи се на свим нивоима у средњим школама и на факултетима - истакла је Грујићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана