Више од 40 дивљих депонија у граду

nezavisne.com
Више од 40 дивљих депонија у граду

Бањалука - На подручју града има више од 40 дивљих депонија, потврдили су предсједници савјета мјесних заједница.

Према њиховим ријечима, у граду има 57 мјесних заједница, а дивље депоније стварају проблеме грађанима у више од пола од укупног броја насеља.

Предсједници савјета мјесних заједница кажу да је тешко застално очистити мјеста на која несавјесни грађани бацају разно смеће - од дијелова аутомобила до животињих остатака.

Упозоравају да неколико дана након што дивље депоније буду очишћене никну опет на истим мјестима.

Дражена Ајдер, предсједница Савјета мјесне заједнице Мишин Хан, рекла је да мјештанима велики проблем представљају дивље депоније, а да томе доприноси и премали број контејнера.

“Тренутно у насељу имамо три веће дивље депоније, али има и оних мањих које се повремено појављују”, појаснила је она.

Зоран Савановић, предсједник Савјета МЗ Петрићевац, каже да су се људи освијестили и да мање непрописно одлажу отпад те да у овом насељу немају тај проблем.

С тим се не слаже Перо Кондић, предсједник Савјета МЗ Стричићи, који истиче да се у њиховом насељу смеће може видјети и поред пута.

Грађани кажу да им дивље депоније представљају велики проблем, који није лако ријешити, али да поред тога проблем стварају и грађани који смеће бацају поред контејнера.

“Чест случај је да мјештани бацају смеће поред контејнера и на тај начин стварају депоније, а најчешће то раде особе које и не живе у том насељу те у пролазу бацају отпад”, каже Војин В. из Карановца.

У Градској управи наводе да несавјесни грађани дивље депоније најчешће стварају на рубним дијеловима града, али да се отпад појављује и уз контејнере у улицама Змај Огњеног Вука, Мајке Југовића, Понирској и Карађорђевој.

“Имамо у плану одвоз кабастог отпада и уклањање дивљих депонија, а Комунална полиција врши појачан надзор, те мјеста с којих се изврши уклањање обиљежава траком с натписом 'забрањено одлагање смећа'“, најавили су из Одјељења за комуналне послове.

Казне

Казне за непрописно одлагање отпада за правно лице крећу су од 500 до 7.000 КМ, рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

“Ове казне за одговорна лица у правном лицу износе од 200 до 1.800 КМ, док је за физичко лице прописана новчана казна од 100 до 1.000 КМ”, додали су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана