Више активности за особе са аутизмом

Александар Стојановић
Више активности за особе са аутизмом

Бањалука - Пројекат “Ја могу сам, подржи ме”, у оквиру којег ће бити одржане радионице баштованства, кулинарства и спорта, требало би да допринесу социјализацији и осамостаљивању особа са аутизмом.

Ово су истакли из Удружења за помоћ лицима са аутизмом “Дјеца свјетлости”, нагласивши да је ријеч о веома значајном пројекту.

- Пројекат ћемо реализовати уз помоћ Градске управе и УНДП-а, који су издвојили 19.323 марке у оквиру “Регионалног програма локалне демократије” - навели су у удружењу. 

Из удружења објашњавају да, без обзира на различите способности, све особе са аутизмом имају тешкоћу да свијет око себе разумију онако како га разумије већина људи.

- Ма колико контакт дјетета са аутизмом са његовом околином може да изгледа необично, потреба за социјалним контактом код њих увијек постоји, што је циљ овог пројекта - каже предсједница удружења Мирјана Којић.

Наводи да се кроз три активности које су планиране настоји да се ова лица укључе у свакодневицу.

- На овом пројекту ћемо радити са удружењем “Здрава логика”, које ће нам уступити своје пластенике, а уз сарадњу стручњака желимо наше чланове да научимо да савладају вјештине из области баштованства - навела је Којићева.

Додаје да ће удружење сарађивати и са Атлетским клубом инвалида “Врбас”, гдје ће се кроз физичке активности и школу трчања настојати да ова лица савладају физичке препреке на које често наилазе.

Удружење тренутно броји око 35 чланова, а у дневном центру је активно шест корисника.

- Успјели смо да се изборимо за статус удружења од јавног интереса, а за то је било потребно много преданог и стручног рада. Паралелно радимо на неколико пројеката, међу којима су школа јахања и пружање бесплатне правне помоћи породицама чији су чланови особе обољеле од аутизма - додаје Којићева.

Такође, истиче да се поред већих пројеката свакодневно ради са лицима са аутизмом и да сви заједно настоје да им што квалитетније испуне вријеме.

Она наглашава да је циљ свих у удружењу да се друштво приближи особама са аутизмом, да их боље разумије и да  више буду укључени у друштвени живот. На том путу помоћ институција је неопходна, а Којићева истиче да је она тренутно задовољавајућа.

- Наравно да увијек може боље, али најбитније је да је ово што тренутно имамо редовно. Успјели смо да се изборимо за свој статус, па тренутно имамо довољно средстава за несметан рад Дневног центра - закључује Мирјана Којић.

Аутизам

Стручњаци истичу да аутизам није болест него развојни поремећај комуникације и социјалне интеракције који се јавља у раном дјетињству. Чешће се јавља код особа мушког пола.

- Сметње су највише изражене у комуникацији, разумијевању и прихватању правила које социјалне ситуације постављају и усклађивању понашања у тим ситуацијама - објашњавају стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана