Veće šanse za novi život

Aleksandar Stojanović
Veće šanse za novi život

Banjaluka - Gradska uprava će u 2019. godini izdvojiti 100.000 KM za podršku vantjelesne oplodnje, u okviru podrške pronatalitetnoj politici, što je za 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Prošlogodišnjim budžetom za ove namjene bilo je planirano 65.000 KM, ali je kasnijom odlukom gradonačelnika Igora Radojičića ta suma uvećana na 87.500 KM, da bi se izašlo u susret svim porodicama koje su podnijele zahtjev za sufinansiranje vantjelesne oplodnje.

- Na osnovu te odluke prošle godine podržano je 35 zahtjeva u ukupnom iznosu od 87.500 KM - naveli su iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Kako su potvrdili u odjeljenju i ovogodišnja sredstva kao podrška pronatalitetnoj politici biće raspoređena putem javnog poziva, a pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen iznosi 2.500 KM.

- U znak podrške porodicama koje imaju teškoća da začnu potomstvo gradska administracija je u posljednje dvije godine podržala sve zahtjeve naših sugrađana koji su ispunjavali uslove, propisane Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici grada - rekli su u odjeljenju.

Dodali su da su prošle godine prvi put odobrena i tri zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć za lica koja su ostvarena kao roditelji, ali su željeli da prošire porodicu. Od 2009. godine, od kada grad sprovodi mjere pronatalitetne politike, pozitivno je riješeno 176 zahtjeva, za šta je izdvojeno oko 450.000 KM.

Predstavnica udruženja “Bebe” za Banjaluku Darinka Pejić pohvalila je odluku Gradske uprave da više novca bude izdvojeno za vantjelesnu oplodnju.

- Gradska administracija je zaista uvijek imala sluha za naše zahtjeve, a svako novo povećanje sredstava daje novu šansu i nadu mnogim ljudima da steknu potomstvo - rekla je Pejićeva.

Ona je dodala da problem steriliteta oduvijek postoji, ali da se o tome malo pričalo i da se tek u posljednjih sedam do osam godina o tom problemu više priča, pa je zbog toga i pomoć institucija veća.

- Veliki problem je bio što je ova tema dugo bila tabu i mislim da ljudi moraju više da se zalažu, jer to se pokazalo kao pravi put - navela je Pejićeva.

Udruženje

Oni koji vode borbu za veća prava stanovnika sa problemima steriliteta saglasni su da je u Banjaluci, kao najvećem gradu Srpske, neophodno osnovati udruženje građana po uzoru na Zvornik i Trebinje.

Darinka Pejić, koja se prije više od deceniju zalagala za osnivanje udruženja, kaže da je mnogo razloga zbog kojih Banjaluka nema svoje udruženje.

- Jedan od mogućih razloga je i to što nam je ovdje sve nadohvat ruke. Od klinike do nadležnih institucija, pa mnogi smatraju da nam takvo udruženje nije potrebno - rekla je Pejićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana