Веће шансе за нови живот

Александар Стојановић
Веће шансе за нови живот

Бањалука - Градска управа ће у 2019. години издвојити 100.000 КМ за подршку вантјелесне оплодње, у оквиру подршке пронаталитетној политици, што је за 15 одсто више у односу на прошлу годину.

Прошлогодишњим буџетом за ове намјене било је планирано 65.000 КМ, али је каснијом одлуком градоначелника Игора Радојичића та сума увећана на 87.500 КМ, да би се изашло у сусрет свим породицама које су поднијеле захтјев за суфинансирање вантјелесне оплодње.

- На основу те одлуке прошле године подржано је 35 захтјева у укупном износу од 87.500 КМ - навели су из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт.

Како су потврдили у одјељењу и овогодишња средства као подршка пронаталитетној политици биће распоређена путем јавног позива, а појединачни износ који ће бити додијељен износи 2.500 КМ.

- У знак подршке породицама које имају тешкоћа да зачну потомство градска администрација је у посљедње двије године подржала све захтјеве наших суграђана који су испуњавали услове, прописане Правилником о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици града - рекли су у одјељењу.

Додали су да су прошле године први пут одобрена и три захтјева за једнократну новчану помоћ за лица која су остварена као родитељи, али су жељели да прошире породицу. Од 2009. године, од када град спроводи мјере пронаталитетне политике, позитивно је ријешено 176 захтјева, за шта је издвојено око 450.000 КМ.

Представница удружења “Бебе” за Бањалуку Даринка Пејић похвалила је одлуку Градске управе да више новца буде издвојено за вантјелесну оплодњу.

- Градска администрација је заиста увијек имала слуха за наше захтјеве, а свако ново повећање средстава даје нову шансу и наду многим људима да стекну потомство - рекла је Пејићева.

Она је додала да проблем стерилитета одувијек постоји, али да се о томе мало причало и да се тек у посљедњих седам до осам година о том проблему више прича, па је због тога и помоћ институција већа.

- Велики проблем је био што је ова тема дуго била табу и мислим да људи морају више да се залажу, јер то се показало као прави пут - навела је Пејићева.

Удружење

Они који воде борбу за већа права становника са проблемима стерилитета сагласни су да је у Бањалуци, као највећем граду Српске, неопходно основати удружење грађана по узору на Зворник и Требиње.

Даринка Пејић, која се прије више од деценију залагала за оснивање удружења, каже да је много разлога због којих Бањалука нема своје удружење.

- Један од могућих разлога је и то што нам је овдје све надохват руке. Од клинике до надлежних институција, па многи сматрају да нам такво удружење није потребно - рекла је Пејићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана