Vandali lome pod okriljem noći

Dejana Bratić
Vandali lome pod okriljem noći

Banjaluka - Uništavanje komunalne opreme i gradskih klupa postalo je skoro svakodnevica, a nedavno se na meti vandala našla i betonska kanta na šetalištu pored Vrbasa, kod mosta “Venecija”.

Prema podacima Gradske uprave, tokom 2018. godine zabilježeno je više od 50 slučajeva oštećenja komunalne opreme, a nasilnici nisu poštedjeli ni dječja igrališta.

- U ulici Sime Matavulja na dječjem igralištu vandali su polomili nekoliko sjedišta za ljuljaške i klackalice. Polomljeno je i nekoliko dasaka na klupama, kao i dva znaka zabrane za pse - rekli su u Gradskoj upravi.

Bahato ponašanje pojedinaca nije zaobišlo ni sportska igrališta, na kojima nerijetko uništavaju zaštitne ograde i obruče za koš, a huligani štetu uglavnom pričinjavaju pod okriljem noći.

- Na teniskom zidu u parku “Mladen Stojanović” vandali su u nekoliko navrata oštetili dvije table za koš i polomili daske na klupama. Takođe, na teniskom zidu su oštetili pletenu mrežnu ogradu - kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Oštećenja su zabilježena i na autobuskim stajalištima, a prema procjeni iz Gradske uprave, radi se o desetak nadstrešnica.

- Najčešći uzrok je otuđenje polikarbonata, a nerijetko i udari vozila oštećuju konstrukciju nadstrešnice - objasnili su u nadležnom odjeljenju.   

Dodali su da su u nekoliko navrata oštećeni i kontejneri, najčešće usljed nekontrolisane vožnje, pored saobraćajnica. U Gradskoj upravi istakli su da je štetu teško procijeniti, ali da redovno odvajaju novac  za održavanje komunalne opreme.

- Na godišnjem nivou izdvaja se oko 70.000 KM kako bi naš grad bio što čistije i prijatnije mjesto za život, ali, nažalost, zbog nemarnog ponašanja pojedinaca šalje se ružna slika o Banjaluci - kazali su u Gradskoj upravi.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da prijave o uništavanju komunalne opreme kao i nepravilnom odlaganju smeća gotovo svakodnevno stižu.

 - Građani, nažalost, rijetko prijavljuju pojedince koji čine štetu, uglavnom se prijave odnose samo na oštećenu opremu - kazali su u nadležnom odjeljenju.

Dežurna služba Odjeljenja komunalne policije prima prijave 24 časa dnevno, a po zaprimljenoj prijavi zaposleni u Odjeljenju komunalne policije intervenišu u zavisnosti od stepena hitnosti.

Mještanka Obilićeva Mira Đurić rekla je da se skoro svakodnevno zgražava zbog prizora oštećenih klupa, kanti i ostale komunalne opreme.

- Naročito primjećujem takve stvari dok ujutro šetam sa psom po naselju. Osim što su ružne, ove pojave mogu biti i opasne, jer oštećene stvari mogu povrijediti nekoga - kazala je Đurićeva.

Kazne

U Odjeljenju za komunalne poslove saopšteno je da su za uništavanje komunalne opreme predviđene novčane kazne od 100 do 7.000 KM.

- Odlukom o komunalnom redu za uništavanje komunalne opreme zaprijećeno je pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 7.000 KM, odgovornom licu u pravnom licu od 200 do 1.800 KM, dok je za fizičko lice propisana novčana kazna od 100 do 1.000 maraka - kazali su u odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana