Вандали ломе под окриљем ноћи

Дејана Братић
Вандали ломе под окриљем ноћи

Бањалука - Уништавање комуналне опреме и градских клупа постало је скоро свакодневица, а недавно се на мети вандала нашла и бетонска канта на шеталишту поред Врбаса, код моста “Венеција”.

Према подацима Градске управе, током 2018. године забиљежено је више од 50 случајева оштећења комуналне опреме, а насилници нису поштедјели ни дјечја игралишта.

- У улици Симе Матавуља на дјечјем игралишту вандали су поломили неколико сједишта за љуљашке и клацкалице. Поломљено је и неколико дасака на клупама, као и два знака забране за псе - рекли су у Градској управи.

Бахато понашање појединаца није заобишло ни спортска игралишта, на којима неријетко уништавају заштитне ограде и обруче за кош, а хулигани штету углавном причињавају под окриљем ноћи.

- На тениском зиду у парку “Младен Стојановић” вандали су у неколико наврата оштетили двије табле за кош и поломили даске на клупама. Такође, на тениском зиду су оштетили плетену мрежну ограду - казали су у Одјељењу за комуналне послове.

Оштећења су забиљежена и на аутобуским стајалиштима, а према процјени из Градске управе, ради се о десетак надстрешница.

- Најчешћи узрок је отуђење поликарбоната, а неријетко и удари возила оштећују конструкцију надстрешнице - објаснили су у надлежном одјељењу.   

Додали су да су у неколико наврата оштећени и контејнери, најчешће усљед неконтролисане вожње, поред саобраћајница. У Градској управи истакли су да је штету тешко процијенити, али да редовно одвајају новац  за одржавање комуналне опреме.

- На годишњем нивоу издваја се око 70.000 КМ како би наш град био што чистије и пријатније мјесто за живот, али, нажалост, због немарног понашања појединаца шаље се ружна слика о Бањалуци - казали су у Градској управи.

У Одјељењу за комуналне послове кажу да пријаве о уништавању комуналне опреме као и неправилном одлагању смећа готово свакодневно стижу.

 - Грађани, нажалост, ријетко пријављују појединце који чине штету, углавном се пријаве односе само на оштећену опрему - казали су у надлежном одјељењу.

Дежурна служба Одјељења комуналне полиције прима пријаве 24 часа дневно, а по запримљеној пријави запослени у Одјељењу комуналне полиције интервенишу у зависности од степена хитности.

Мјештанка Обилићева Мира Ђурић рекла је да се скоро свакодневно згражава због призора оштећених клупа, канти и остале комуналне опреме.

- Нарочито примјећујем такве ствари док ујутро шетам са псом по насељу. Осим што су ружне, ове појаве могу бити и опасне, јер оштећене ствари могу повриједити некога - казала је Ђурићева.

Казне

У Одјељењу за комуналне послове саопштено је да су за уништавање комуналне опреме предвиђене новчане казне од 100 до 7.000 КМ.

- Одлуком о комуналном реду за уништавање комуналне опреме запријећено је правном лицу новчаном казном од 500 до 7.000 КМ, одговорном лицу у правном лицу од 200 до 1.800 КМ, док је за физичко лице прописана новчана казна од 100 до 1.000 марака - казали су у одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана