Уз уље, обућу и месо производе и - струју

Вељко Зељковић
Уз уље, обућу и месо производе и - струју

Бањалука - Рафинерија уља из Модриче, фабрика обуће “Спортек” из Котор Вароша, “Фратело” из Бањалуке и месна индустрија “Тривас” из Прњавора су ријетка предузећа из Републике Српске која су одлучила да се поред основне баве и неком допунском дјелатношћу, у овом случају производњом и продајом електричне енергије.

Према ријечима Немање Васића, власника МИ “Тривас”, предузећа које се бави производњом меса и месних прерађевина, у кругу његове фабрике инсталисана је мала соларна електрана која годишње производе око 65.000 киловат-часова електричне енергије.

- Кров на фабрици је раван и одлучио сам, пошто сам имао на располагању и нешто слободних финансијских средстава, да поставим соларне панеле - истакао је Васић наводећи како би му се уложена средства требало брзо вратити, поготово ако се има у виду да власти у Републици Српској посљедњих година стимулишу производњу електричне енергије из обновљивих извора.

Овај предузетник увјерен је како сваку пословну прилику треба искористити, а као примјер навео је и поједине свјетске компаније које се све чешће одлучују да се баве неким допунским дјелатностима, а које немају готово никакве везе са основном производњом.

Предраг Дудуковић из Удружења економиста Републике Српске SWOT сагласан је са Васићем, истичући како би и остале фирме требало овако да размишљају, јер се на тај начин прави дисперзија ризика пословања.

  • Овај тренд је већ присутан широм свијета, али су се и поједина предузећа из Српске одлучила на овај корак. Поменута фирма сигурно представља позитиван примјер, поготово јер се одлучила да се бави производњом струје из обновљивих извора енергије. Инвестиција се релативно брзо враћа, а када се ова постројења направе готово да и нема неких трошкова - нагласио је Дудуковић.

116.000 киловат-часова из рафинерије

Рафинерија уља из Модриче на крововима својих постројења има постављене соларне панеле који годишње произведу 116.000 киловат-часова електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана