Уз нову столарију и фасаду неће бити зиме за ђаке Основне школе “Вук Стефановић Караџић”

Весна Поповић
Уз нову столарију и фасаду неће бити зиме за ђаке Основне школе “Вук Стефановић Караџић”

Бањалука - Обнова Основне школе “Вук Стефановић Караџић” у насељу Борик требало би да буде окончана почетком септембра, а нова столарија и боља фасадна изолација омогућиће да ђаци зимус имају топлије учионице.

Рекла је то министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, која је јуче са градоначелником Игором Радојичићем обишла радове на школи који би требало да резултирају бољом енергетском ефикасношћу објекта.

- Обнова школе, која се простире на 5.000 квадрата, коштаће 760.000 КМ, дио средстава је обезбиједила Влада Шведске, а дио је обезбијеђен кроз пројекат енергетске ефикасности - рекла је Голићева.

Додала је да су радови почели у јулу те да подразумијевају замјену комплетне столарије, нову термичку изолацију објекта са новом фасадом и термичку изолацију крова на мјестима гдје претходних година није саниран.

- Прије санације зими је температура у школи уз максимално коришћење енергента била до 15 степени. Након санације минимална температура ће бити 20 степени - истакла је Голићева.

Додала је да је у школи још потребно санирати и мокре чворове те да ће то питање ријешити у договору са градом.

Радојичић је нагласио да ће најзадовољнији бити дјеца која похађају школу, њихови родитељи те наставно особље јер ће услови за одвијање наставе бити знатно побољшани.

- Ово је једна од 19 школа која се обнавља у току ове године и ради се о једном од већих градилишта - рекао је Радојичић.

Навео је да ће по обиму посла и вриједности највећи посао бити доградња ОШ “Бранко Радичевић” на Старчевици.

- Нажалост, први тендер је пао и морали су га поновити, што ће довести до закашњења и тај посао неће бити завршен до почетка школске године - рекао је Радојичић.

Рекао је да у Техничкој школи треба да се ради темељна санација крова.

- Укупна вриједност свих послова од мањих до већих је око 2,5 милиона КМ, а ради се о  новцу који су обезбиједили Влада РС, град те УНДП - рекао је Радојичић.

Директорица школе Татјана Вилендечић рекла је да ће ови радови омогућити да школа коначно добије услове које заслужује.

- Централну школу похађа 660 ученика. Поред наших ђака, одређени број учионица користе ученици основне музичке школе те Градски тамбурашки оркестар - додала је Вилендечићева.

Истакла је да због лоше изолације и трошне столарије није било могуће загријавати школу те да су трошкови гријања били огромни, на годишњем нивоу око 80.000 КМ.

Школа у Чесми

Директорица ОШ “Вук Стефановић Караџић” Татјана Вилендечић рекла је да истоимену подручну школу у Чесми похађа 112 ученика.

- У току је доградња једне учионице на објекту садашње школе. Радови ће бити завршени 10. августа - рекла је Вилендечићева и додала да су доградњу заједнички финансирали град и УНДП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана