Uskoro počinje čišćenje Manjače

Srna
Uskoro počinje čišćenje Manjače

Banjaluka - Akcija čišćenja područja Manjače počeće 27. juna kao prva faza realizacije projekta “Manjača kao turističko-rekreativi kompleks, najavljeno je danas iz Turističke organizacije Banjaluka.

Ovom akcijom, koju sprovode Turistička organizacija Banjaluka, Gradska razvojna agencija i Centar za razvoj i unapređenje sela, planirano je da se pomoću mehanizacije i ljudstva očistiti i spoji staza namijenjena za obilazak jezera koja će služiti kao šetalište, te put do smještajnih jedinica koje će biti izgrađene u nekoj od narednih faza.

Biće pripremljen teren i za izgradnju privremenih objekata na obali jezera, dio plaže koji će se koristiti za kupanje, kao i dio na kojem će biti locirana dječija i sportska igrališta.

“Čitav lokalitet biće očišćen od otpada, a planiran je i početak čišćenja samog jezera od trave i otpada u vodi”, navode iz banjalučke Turistička organizacija.

Iz ove organizacije navode da je osnovni cilj projekta razvoj zone Manjače kao novog turističko-rekreativnog kompleksa.

Kompleks “Manjača” je od centra Banjaluke udaljen 22 kilometra, a revitalizacija ovog lokaliteta predstavljala bi najatraktivniji turističko-izletnički prostor u gradu, čime bi se stvorili uslovi za kontinuiran dolazak i boravak turista u toku cijele godine.

Iz ove turističke organizacije ističu da su ciljevi ovog projekta i zaštita prirodnih resursa koji su na raspolaganju, te unapređenje postojeće infrastukture kroz prostorno planiranje.

“Vrlo važan cilj projekta je i rast kvaliteta života lokalnog stanovništva, koje bi se na taj način zadržalo na ovom području. U ovom slučaju veoma interesantan je izletničko-rekreativni turizam, koji bi izgradnjom odgovarajuće infrastrukture dobio snažan podsticaj za razvoj”, navode iz banjalučke Turističke organizacije.

Oni preciziraju da se na ovaj način otvara mogućnost kreiranja izletničkih jednodnevnih ili višednevnih obilazaka ovog područja.

Iako postoje tradicionalna izletnička mjesta koja vikendom ili određenim danima posjećuju stanovnici Banjaluke, ali i gosti iz inostranstva, izgradnjom kompleksa na platou Manjače, a ovim posjetioci dobijaju raznovrsniji sadržaj, što bi trebalo da zadovolji sve potrebe gostiju.

Iz Turističke organizacije Banjaluka dodaju da se izgradnjom turističkog kompleksa na Manjači, otvaraju i mogućnosti za razvoj planinskog, seoskog, ekološkog, lovnog, sportskog, vjerskog i kulturnog turizma na ovom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana