Ускоро изградња нових кружних раскрсница у Бањалуци

ATV
Ускоро изградња нових кружних раскрсница у Бањалуци

Бањалука - У Бањалуци ће ускоро почети изградња још двије кружне раскрснице с циљем растерећења саобраћаја од Народног позоришта Републике Српске према Студентском кампусу, за шта ће из градског буџета бити издвојено око 480.000 КМ.

Ријеч је о раскрсницама на укрштању Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице, те Алеја Светог Саве и улице Васе Пелагића, саопштено је из Градске управе.

Из Одјељења за саобраћај и путеве наводе да раскрсница Алеја Светог Саве и Гундулићеве улице представља важну тачку у градској саобраћајној мрежи.

С једне стране, како наводе из овог одјељења, налази се на попречној вези источног и западног транзита, док се са друге стране укрштају возила која долазе из правца насеља Старчевица и Венеција моста.

“Наше анализе су показале да ће реконструкција ове класичне раскрснице у кружни ток довести до бржег одвијања саобраћаја које ће карактерисати смањење временских губитака и бољи проток возила”, истичу у овом одјељењу.

У оквиру настојања за боља саобраћајна рјешења на овом потезу, планирано је и измјештање појединих аутобуских стајалишта.

Предвиђено је да се стајалиште из смјера Венеција моста измјести из Гундулићеве улице у Алеју Светог Саве, и то тако што ће бити изграђено угибалиште, као и за постојеће аутобуско стајалиште код хотела “Крајина”.

На овај начин, аутобус који прима и испушта путнике биће изван коловоза и неће ометати саобраћајни ток, што се тренутно дешава, наводе из Градске управе.

На јавном тендеру, посао на изградњи кружног тока на раскрсници Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице добило је предузеће “Козарапутеви”, а вриједност радова је 260.000 КМ.

Кружни ток на раскрсници Алеје Светог Саве и улице Васе Пелагића градиће предузеће “Грађење Ђурић”, а вриједност ових радова је 217.000 КМ.

За обје раскрснице, у току је потписивање уговора, послије чега ће започети и радови на терену.

“Тротоар са лијеве стране Улице Васе Пелагића биће проширен, а највећи грађевински радови биће са десне стране укрштања Улице Васе Пелагића са Алејом Светог Саве, гдје ће бити неопходно помјерити стубове уличне расвјете и семафор”, кажу у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Како би ови радови проузроковали што мање гужве у саобраћају, планирано је да се прво гради једна кружна раскрсница, а када радови буду при крају да се почне са припремама и радовима на другој кружној раскрсници.

Из Градске управе наводе да је план надлежног одјељења да се до љетњег периода заврши процедура јавне набавке и потпишу уговори, а да се љети, када је саобраћај мањег интензитета, изводе грађевински радови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана