Uskoro gradnja tri kružna toka i trotoara

Aleksandar Stojanović
Uskoro gradnja tri kružna toka i trotoara

Banjaluka - U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi na području Lazareva, naročito u jutarnjim i poslijepodnevnim časovima kada je zbog odlaska na posao i povratka radnika najveća frekvencija automobila, Gradska uprava i “Putevi RS” potpisaće ugovore o izgradnji tri nova kružna toka, od kojih je najznačajniji onaj na raskrsnici kod “Lesnine”.

U okviru ovih radova biće izgrađen i trotoar duž ulice Ivana Gorana Kovačića prema tržnom centru “Tropik”, čime će biti riješen dugogodišnji problem nedostatka pješačke staze.

Prema najavama iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve drugi kružni tok biće izgrađen na ukrštanju ulice Knjaza Miloša i Bulevara Milutina Milankovića, dok je treći na ukrštanju ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca.

- Riječ je o  magistralnom putu M4. Prva je raskrsnica kod “Lesnine”, druga kod OŠ “Ivan Goran Kovačić” i treća kod “Hiperkorta” u Dervišima, odnosno na spoju sa starom prijedorskom cestom - ističe načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Naglasio je da je raskrsnica kod “Lesnine” sigurno jedna od najfrekventnijih u gradu i da će se fokusirati na njenoj pripremi kako bi ove godine počela izgradnja.

Prema sporazumu sa “Putevima RS”, grad je obavezan da obezbijedi dokumentaciju, saglasnosti i dozvole, te da riješi imovinsko-pravne odnose. Trošak izgradnje novih raskrsnica snosiće “Putevi RS”, pošto se radi o magistralnom pravcu.

Kada je u pitanju trotoar, Sandić ističe da će biti izgrađen ove godine, nevezano za dinamiku izgradnje kružnog toka.

- Ove godine ćemo iz gradskog budžeta svakako finansirati izgradnju 200 metara nove pješačke staze i spojiti ga sa već izgrađenim dijelom  duž ulice Knjaza Miloša - rekao je Sandić.

Vozači se slažu da su kružni tokovi na planiranoj dionici neophodni.

- Svaki dan ujutro i poslijepodne idem tim putem i gužve su zaista prevelike. Sa kružnim tokovima doći će do rasterećenja - rekao je  jedan od vozača koji nije želio da mu ime objavimo.

Prioriteti

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve poručili su da će se i ove godine nastaviti sa izgradnjom kružnih tokova, a kao prioriteti su navedeni završetak izgradnje kružne raskrsnice kod “Delte” i kod restorana “Sirano” na Laušu.

- Pored ova dva kružna toka, svakako jedan od najznačajnijih je i kružni tok u ulici Isajie Mitrovića kod Policijske uprave Banjaluka  – poručeno je iz ovog odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana