Урбани пољопривредници мјеркају Раковачке баре

Александар Стојановић
Урбани пољопривредници мјеркају Раковачке баре

Бањалучке градске баште, у којима ће грађани узгајати органско воће и поврће, те зачинско биље и цвијеће, могле би да никну идуће године на Раковачким барама.

Корак ка реализацији овог пројекта очекује се на једној од идућих сједница Скупштине града, када би приједлог одлуке о додјели земљишта требало да се нађе пред одборницима. Ово је потврдио потпредсједник Удружења “Градске баште” Горан Пивашевић, који је истакао да је ријеч о пројекту у оквиру којег ће бити формирана прва баштенска заједница у Републици Српској.

- Пројектом “Бањалучка градска башта” биће креиран својеврстан баштенски полигон на којем ће грађани, уплатом једногодишње чланарине, постати корисници тог простора и имати прилику да од искусних ментора науче како да производе храну по принципима биоузгоја. То значи да ће постојати строга правила узгоја којих ће се наши чланови морати придржавати. Уз парцелу и менторску помоћ, сваки члан имаће обезбијеђена сјемена, алат и учешће у 12 радионица на којима ће учити о тајнама баштованства - казао је Пивашевић.

Према његовим ријечима, ова идеја је могла бити реализована и мимо институција, али жеља свих у удружењу је била да пројекат понуде Градској управи, како би се на квалитетнији и бржи начин идеја развијала.

- Предложићемо да земљиште за градске баште буде додијељено на Раковачким барама. Наш једини захтјев је да нам на одређени период то земљиште буде уступљено на коришћење. Поред развијања врло занимљиве баштенске приче, то би било корисно и у комуналном смислу, јер град неће имати потребу да троши новац на одржавање тог земљишта - истиче Пивашевић и додаје да је један од главних циљева анимирање заједнице да што више користи слободан, запуштен простор како би се произвела здрава храна.

Идеја о градским баштама веома се допала представницима Градске управе, али да би она угледала свјетлост дана, овај пројекат прво мора усвојити Скупштина града. Пивашевић је казао да би након тога услиједило потписивање уговора између града и Удружења “Градске баште”. Према његовим ријечима, тада више не би било препрека за реализацију пројекта.

- Наредна година биће историјска “баштенска година” у којој ћемо у Бањалуци формирати прву баштенску заједницу и оживјети једну занимљиву причу - закључује Пивашевић.

Ова идеја обрадовала је и многе заљубљенике у узгој органске хране, а колико је пројекат занимљив најбоље показује то што је за њега заинтересовано све више будућих “урбаних пољопривредника”.+++

Јавни позив

Јесен полако долази и већ је крај сезоне пољопривредних радова. Међутим, овај зимски дио године је за Удружење “Градске баште” идеална прилика да се припреме за почетак наредне сезоне.

- Преко јавног позива свим грађанима ћемо дати прилику да постану власници парцеле у оквиру пројекта “Бањалучка градска башта”. Број доступних парцела биће ограничен, али поред тога цијеле године организоваћемо и низ радионица које ће бити доступне свим грађанима који воле баштованство, као мјесто за стицање нових искустава у баштованству и нових пријатељстава - истакао је Горан Пивашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана