Угроженима до 5.000 КМ за боље услове живота

Дејана Братић
Угроженима до 5.000 КМ за боље услове живота

Бањалука - Градска управа Бањалуке упутила је позив вишечланим породицама да се пријаве на јавни позив за додјелу једнократне новчане помоћи за побољшање услова становања породица са четворо и више дјеце. Предвиђено је да максималан појединачни износ буде 5.000 КМ.

Први пут, једнократна новчана помоћ биће додијељене на овај начин, а све у настојању градских власти да новац стигне до оних којима је најпотребнији.

- На иницијативу града и обављених више разговора са представницима удружења ових породица, одлучено је да корисници новчане помоћи за санацију стамбених јединица буду одабрани путем јавног позива. Ово је једна од мјера социјалне политике коју проводи град Бањалука - навели су из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику.

Према подацима надлежног Одјељења, 74 ученика из Удружења породица са четворо и више дјеце и ове године добиће бесплатне уџбенике, док град плаћа и боравак дјеце из вишечланих породица у вртићима.

- Њихови чланови добијају и стипендију током школовања без обзира на материјални статус породице. Уз то, финансирамо и дио текућих трошкова и одређених програмских активности Удружења “4+” - казали су у  овом одјељењу.

Да би породица могла да оствари ову једнократну новчану помоћ, мора да има пребивалиште на територији града, стамбену јединицу или земљиште на којем се налази стамбена јединица у власништву породице и да је корисник права код Центра за социјални рад.

Висина и број одобрене једнократне новчане помоћи, зависи од планираних и расположивих  средстава  у буџету града, за ову намјену.

Све пристигле пријаве разматраће Комисија за додјелу једнократне новчане помоћи за побољшање услова становања породица са четворо и више дјеце.

Пријаве на јавни позив потребно је предати до 7. септембра Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику путем пријемне канцеларије Градске управе града Бањалука, број 16 или поштом.

Све информације у вези са јавним позивом могу се добити путем телефона број 051/244-444 или директно у канцеларији број 26.

Свака помоћ добродошла

У вишечланим породицама похвалили су потез градске управе. 

- Свака помоћ социјално угроженим категоријама добро је дошла. Нисам знао да се дијели једнократна помоћ и морам видјети да ли испуњавам услове, конкурисаћу сигурно. Супруга и ја имамо петоро дјеце и живимо у скромним условима. Паре би нам добродошле да обезбиједимо дјеци боље услове за живот и школовање - рекао је један становник Куљана који није желио да му објавимо име. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана