У клупе сједају будући фризери и електричари

Ивана Кардум
У клупе сједају будући фризери и електричари

Бањалука - Електричар, фризер, економски техничар и возач само су нека од занимања због којих ће у ђачке клупе поново сјести грађани који желе да помоћу преквалификације лакше дођу до радне књижице.

Раднички универзитет расписао је конкурс за упис  полазника у програм средњег стручног образовања одраслих, преквалификације, доквалификације, те упис полазника у програм основног образовања одраслих. Из ове установе су навели да сви који желе могу да се пријаве на конкурс који ће бити отворен до краја сљедеће седмице.

- Не можемо са сигурношћу рећи да ли је број заинтересованих већи или мањи него претходних година, али смо задовољни бројем пристиглих пријава. Надамо се да ће их бити још више. За нас је сваки полазник добро дошао - казала је директорица Радничког универзитета Босиљка Радић.

Када је ријеч о занимањима четвртог степена стручне спреме, полазници могу похађати смјерове економски техничар, пословно-правни техничар, техничар друмског саобраћаја, техничар електроенергетике и техничар рачунарства. Трећим степеном су обухваћена занимања пословни секретар, возач моторних возила, електричар и фризер.

- За сада је велика заинтересованост за све смјерове. Кандидати шаљу пријаве за занимања трећег, као и четвртог степена стручне спреме. Оно што бисмо издвојили за сада је већи број пристиглих пријава за возаче - истакли су у овој установи.

Документа се могу предати на Радничком универзитету у Грчкој улици бр. 4 сваким радним даном од осам до 20 часова. Према њиховим подацима, током протеклих година ове програме похађали су већином мушкарци, а на основу пристиглих пријава очекује се да ће и ове године бити тако.

- Надамо се да ће се наредних година ситуација у овом погледу промијенити и да ће наше програме похађати много више жена у односу на досадашњи период - казали су са Радничког универзитета и додали да се за све смјерове настава изводи увече, сваког радног дана и суботом.

Раднички универзитет је једна од најстаријих установа која се бави овим видом образовања у БиХ и већ годинама промовише доживотно учење.

- Наши предавачи су искусни професори с одговарајућом стручном спремом, који су спремни да се прилагоде потребама и могућностима полазника и да им помогну у остварењу њиховог циља - казали су на Радничком универзитету.

Услови

У програме средњошколског образовања одраслих могу да се упишу кандидати који имају навршених 18 година и немају статус редовног ученика или студента, те треба да имају завршену најмање основну школу.

- За програме преквалификације и доквалификације кандидати треба да имају средњу стручну спрему - истакли су са Радничког универзитета.

Додали су да се у програм основног образовања одраслих може уписати кандидат који има навршених 15 година и нема статус редовног ученика, као ни завршену основну школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана