У бањалучким насељима на листи жеља путеви, школе, игралишта

nezavisne.com
У бањалучким насељима на листи жеља путеви, школе, игралишта

Бањалука - Тротоари, путеви, школе, дјечија игралишта и канализација само су неки од приоритета који су потребни бањалучким мјесним заједницама (МЗ).

Свједоче то за “Независне” представници МЗ, који се надају да ће Градска управа града Бањалука уважити потребе мјештана.

Када је ријеч о МЗ Обилићево 1, ту кажу да им је најнеопходнија реконструкција Улице царице Милице и завршетак комплетних тротоара у Улици браће Поткорњака.

Колико би за ове радове требало да буде издвојено новца из градске касе, није познато.

“Не бавимо се процјенама, то остављамо стручњацима, али знамо шта је тренутно најпотребније” изјавио је Оливер Гачић, предсједник Савјета ове мјесне заједнице.

Реконструкција пута, изградња моста и опремање локалног Дома културе неки су од приоритета у МЗ Драгочај.

“Тренутно нам је најнеопходнија реконструкција пута. Што се тиче опремања дома, под тим се подразумијева намјештај, гријање, вањско уређење самог објекта као и дворишта”, рекао је Славенко Тадић, предсједник Савјета МЗ Драгочај.

Проблема у саобраћају има и МЗ Лауш 1, а предсједник Савјета МЗ Небојша Матић за “Независне” каже да су грађани јасни када су у питању њихови проблеми.

“Један од највећих проблема су оборинске воде, а за те радове се још увијек није појавио извођач. Осим тога, приоритет је и растерећење Карађорђеве улице”, навео је Матић и додао да се у наредној години надају рјешавању ових проблема и изградњи бар једног дјечијег игралишта.

Значај игралишта за малишане истакли су и предсједници Савјета МЗ Лазарево 1, Поткозарје и Пријаковци.

“Дјечије игралиште код Основне школе 'Иван Горан Ковачић' са дјечијом опремом, клацкалицама и клупама потребно је насељу које има 20.000 становника и само једно игралиште”, рекао је за “Независне” Обренко Славнић, предсједник Савјета МЗ Лазарево 1.

Сличног мишљења је и његов колега из МЗ Пријаковци, Станиславко Малинић, који је рекао да су им потребна средства да се откупи земља за игралиште јер немају спортских терена.

“За то би било потребно око 40.000 КМ”, наводи Малинић.

У МЗ Поткозарје уређење основне школе се сматра приоритетним, са нагласком на школску фискултурну салу.

“Наш приоритет је даље уређење школе. У току смо фазе изградње игралишта, а школска фискултурна сала је најважнији пројекат у овом тренутку”, рекао је Ђурађ Ивић, предсједник Савјета МЗ Поткозарје.

Додао је и то да је присутан проблем водовода, а са сличним проблемом се суочава и МЗ Врбања.

“Неријешена канализација, изградња тротоара и вртић најпотребнији су МЗ Врбања”, рекао је за “Независне” Душан Јањић, предсједник Савјета ове мјесне заједнице.

У МЗ Стричићи будућност развоја виде у сеоском туризму, што би, према ријечима предсједника Савјта МЗ Радета Божића, требало бити приоритетно.

“Развој руралног туризма сматрамо приоритетом. Са стотињак хиљада марака могло би се нешто озбиљније дешавати. Будућност је то комплетне заједнице и Мањаче”, рекао је Божић.

Из Градске управе за “Независне” су рекли да свака мјесна заједница може аплицирати са неограниченим бројем пројеката и приједлога, а они најважнији ће се финансирати из буџета града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана