U Banjaluci zadovoljni rastom broja gostiju

Srna
U Banjaluci zadovoljni rastom broja gostiju

Banjaluka - U Turističkoj organizaciji Banjaluka zadovoljni su rastom broja gostiju u okviru svjetskog prosjeka oko tri do četiri odsto na godišnjem nivou i nadaju se da će on biti nastavljen u tom obimu, rečeno je Srni u ovoj organizaciji.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo rekao je Srni da je u prošloj godini u Banjaluci ukupno zabilježeno 74.157 dolazaka i 128.801 noćenja, te da se ove godine očekuje da se pređe cifra od 90.000 dolazaka i 130.000 noćenja.


"Tu posebno vidimo šansu sa povećanjem pristupačnosti Banjaluke, odnosno uvođenjem jeftinih avionskih linija sa banjalučkog aerodroma", kaže Šukalo.

On je rekao da je Banjaluka prva destinacija u Republici Srpskoj sa najvećim brojem turističkih dolazaka, ali da nije prva i po broju noćenja.

"Tu nas prestiže Teslić zahvaljujući Banjskom centru žVrućicaž, odnosno stacionarnom vidu turizma sa kojim Banjaluka ne može konkurisati, ali se nadamo da će ulaganja i vlasnička trasformacija u banjalučkom Banjsko-rekreativni centar žŠeherž uticati na to da povećamo vrijeme boravka turista u Banjaluci", kaže Šukalo.

On je rekao da Turistička organizacija grada sarađuje sa različitim organizatorima putovanja, turoperaterima iz zemlje i svijeta i da je trenutno u progovorima sa jednim od najvećih svjetskih turoperatera, britanskim turističkim operaterom "Tomas Kuk".

Šukalo je istakao da je Banjaluka postala prepoznatljiva i po manifestacionom turizmu.

"Banjaluka je grad događaja gdje se tokom godine organizuje veliki broj kako onih tradicionalnih, tako i onih sporadičnih događaja kao što su neki određeni koncerti, izložbe, predstave koji mogu biti interesantni gostima, odnosno turistima", rekao je Šukalo.

On je posebno izdvojio veće banjalučke festivale "Demofest", "Freš vejv festival", "Kozara etno festival", manifestaciju "Ljeto na Vrbasu" i Kočićev zbor.

Prema riječima Šukala, i doček Nove godine je takođe značajan događaj za grad Banjaluku, odnosno manifestacija "Zimska čarolija".

"Uvijek se nekako traži krevet više, tako očekujemo da će biti i ove godine s tim da nas očekuje ponovo praktično čitav mjesec događaja žspakovanihž u manifestaciju žZimska čarolijaž, tako da očekujemo porast broja posjeta tokom cijelog mjeseca decembra, ali i tokom novogodišnjih praznika, kad Banjaluka nema dovoljno kapaciteta", navodi Šukalo.

On kaže da uklanjanjem pravnih prepreka za registraciju privatnog smještaja posebno "stan na dan" sve više vlasnika stanova ulazi u redovne okvire i registruje svoje kapacitete u tom vidu smještaja, te se pretpostavlja, po nekim analizama da tu Banjaluka ima više od 1.000 kreveta, dok zvanična statistika govori da Banjaluka raspolaže sa 1.900 kreveta.

Šukalo je rekao da je dosta investitora zainteresovano za ulaganje u smještajne kapacitete u gradu Banjaluci.

On je rekao da je u izgradnji hotel "Meriot" i da je interes pokazao i radi studiju opravdanosti poznati lanac hotela "Interkontinental".

"Očekujemo uskoro otvaranje rekonstruisanog hotela žSlavijaž, a smještajni kapacitet će povećati i Samački dom u naselju Starčevica koji se takođe renovira, a koji raspolaže sa oko 300 kreveta", rekao je Šukalo.

U Banjaluci je za osam mjeseci ove godine registrovano 54.549 dolazaka i 83.767 noćenja ili za četiri, odnosno tri odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana