Трула стабла у бањалучким алејама остају у дрворедима

Весна Поповић
Трула стабла у бањалучким алејама остају у дрворедима

Бањалука - У граду је ове године потребно уклонити 400 трулих стабала, али у градској каси нема довољно новца за те намјене.

Према ријечима начелника Одјељења за комуналне послове Петра Билчара, новцем којим ово одјељење располаже биће могућа сјеча мање од пола тих стабала.

- Студија здравственог стања стабала је показала да би у граду ове године требало уклонити њих 400 јер су трула. Међутим, у овој години у буџету имамо расположивог новца за сјечу између 130 и 150 стабала - рекао је Билчар.

Додао је да су досадашњим радом скоро достигли тај лимит.

- У току ове године је уклоњено 112 стабала у дрворедима и блоковском зеленилу која су била сува или је евидентирана трулеж - рекао је Билчар.

Објаснио је да је до краја године у плану уклањање стабала на основу појединачних захтјева грађана, али само ако се ти захтјеви покажу као оправдани.

- Имамо много захтјева за сјечу стабала и прихватамо их само ако комисија која изађе на терен утврди да је потребно да стабло на некој локацији и буде уклоњено - рекао је Билчар.

Истакао је да ће у идућој години настојати да при формирању буџета града тражи више новца за сјечу преосталих стабала који су предвиђени студијом. Напоменуо је да је ове године планирања садња 300 нових стабала.

- Ове године посађено је око 105 садница кестења око тврђаве Кастел - рекао је Билчар и додао да су у току припреме и за јесењу садњу у којој би требало да буде испуњен цијели план.

Казао је да ће се тим новим садницама прије свега замијенити посјечена стабла и уништене саднице.

- Између осталог, попунићемо дрвореде око Венеција моста, затим према насељу Траписти те према фабрици “Витаминка” - навео је Билчар. 

Према информацији из Градске управе, у Бањалуци  има 22.000 стабала засађених у алејама, парковима и насељима које је у обавези да одржава град.

Грађани поручују да Бањалука важи за град зеленила и да треба више пажње посветити одржавању дрвореда.

  • Гдје год су стабла трула или постоји могућност да ће се срушити треба их уклонити и замијенити новим. Боље је тако него чекати да неко настрада - рекао је мјештанин Паприковца Давид Вуковић.

Разорни вјетар

Петар Билчар је рекао да је раније у Градску управу стизало пуно захтјева за очување стабала, али да се то промијенило након олујног невремена у децембру прошле године.

- Од тада свакодневно добијамо бројне захтјеве за сјечу стабала. Људи се боје јер је лани вјетар рушио и здрава стабла - навео је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана