Trošna baraka u parku Mladen Stojanović postaje kutak za sve generacije

Ivana Kardum
Trošna baraka u parku Mladen Stojanović postaje kutak za sve generacije

Banjaluka - Novi društveni centar, koji će biti na raspolaganju svim Banjalučanima, uskoro bi trebalo da bude otvoren u parku “Mladen Stojanović” i to u objektu koji koristi mjesna zajednica Rosulje.

Obnova dotrajale žute barake u parku izvodi se u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, a u koji se i ove godine aktivno uključila Gradska uprava u partnerstvu sa mjesnim zajednicama.

- Plan je da za ovu godinu kandidujemo rekonstrukciju drugog dijela društvenog centra u MZ Rosulje koji se nalazi u parku “Mladen Stojanović”. Prethodno smo održali forum građana MZ Rosulje, uključene u projekat, i mjesnih zajednica Centar jedan, Borik dva i Nova varoš na kojem je druga faza rekonstrukcije tog objekta kandidovana kao projektni prijedlog. Ovih dana taj prijedlog ćemo i poslati na poziv UNDP-a koji je otvoren - kazali su u Odjeljenju za opštu upravu.

Kako su istakli, u okviru istog projekta na ovom objektu se već radi nova stolarija, a za nastavak radova, odnosno rekonstrukciju drugog dijela objekta, bilo bi potrebno 35.516 KM. Realizacijom ovog projekta bio bi stavljen u funkciju kompletan objekat u parku.

Predsjednik Savjeta MZ Rosulje Siniša Mrkobrada kaže da je projekat zamišljen kao društveni centar koji će svim sugrađanima priuštiti dodatne aktivnosti i razonodu, koje su im ranije bile finansijski nedostupne, a u potpuno novoj zgradi korist će imati čitav grad, a ne samo stanovnici Rosulja, Centra, Borika i Nove varoši. - U projektu iz 2018. godine mještani naše MZ odlučili su da bude renoviran samo dio koji pripada ovoj MZ. Međutim, po tome bi bilo uređeno samo pola zgrade, tako da smo konkurisali za ovaj projekat, koji je odobren - naglasio je Mrkobrada. On je dodao da bi zgrada trebalo da bude osposobljena za upotrebu za četiri mjeseca, tako da bi završetak radova mogli očekivati u junu ili čak maju.

Prema riječima Mrkobrade, novi prostor biće na raspolaganju omladini i penzionerima, a u ponudi će se naći brojni projekti, kao što su škola stranih jezika za početnike, škola računara, te prostor za penzionere sa salom za šah. Takođe, u samom objektu nalazi se velika konferencijska sala, koja će biti korišćena za razne sastanke penzionera, aktiva žena, sindikata, godišnjih zborova i foruma.

- Penzioneri će tu provoditi svoje vrijeme, posebno će im značiti kada ne bude šaha na otvorenom. Djeca će imati mogućnost da uče strane jezike, a za njih smo planirali i projekcije dokumentarnih filmova, te druge slične kulturno-umjetničke sadržaje. U planu je i da bude pokrenut studio za aerobik koji bi takođe bio svima dostupan - istakao je Mrkobrada.

Projekat

U projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koji su inicirale vlade Švedske i Švajcarske, a sprovodi ga kancelarija Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) učestvuju 24 lokalne zajednice iz BiH. Sa područja grada učestvuje šest mjesnih zajednica: Šargovac, Paprikovac, Lauš dva, Rosulje, Česma i Saračica. U okviru projekta radi se i na sanaciji ogranka ulice Davida Štrpca, na nastavku izgradnje trotoara na Saračici i izgradnji dječjeg igrališta u MZ Lauš dva, u ulici Koste Krsmanovića. U toku je i zaključenje ugovora sa izvođačem radova za opremanje sportske balon hale u Šargovcu, dok je u toku javna nabavka za izgradnju društvenog doma u Česmi i još jednog dječjeg igrališta na Laušu, na lokaciji kod crkve.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana