Трг Крајине једино мјесто за скејтерске трикове

nezavisne.com
Трг Крајине једино мјесто за скејтерске трикове

Бањалука - Недовољан број активних скејтера, недостатак адекватног простора за извођење трикова и незаинтересованост младих, највећи су проблеми скејт-сцене у граду.

Скејтер Владимир Рађеновић, који се овим видом урбане културе бави већ осам година, казао је да у граду тренутно има око десет активних скејтбордера, који имају између 20 и 30 година.

“Овим видом забаве бавим се око осам година. Прије је било доста више заинтересованих младих људи за ову занимљиву спортску активност. Из године у годину ситуација за скејтере постајала је све тежа”, прича Рађеновић.

Додао је да је у међувремену 2012. године дошло до затварања јединог скејт-шопа у граду, гдје су љубитељи овог спорта могли да набаве квалитетну опрему, али и до престанка рада Удружења грађана “Гола вода”, које се борило  за побољшање услова за скејтере у граду.

Скејтери се сада углавном окупљају на Тргу Крајине иза Робне куће “Боска”, гдје се једино у граду налази јако квалитетна подлога за овај вид забаве.

“Има нас мало. Нове генерације нису заинтересоване за овај вид активности, због чега је бањалучка скејт-сцена већ годинама у лошем стању”, каже Рађеновић.

Удружење грађана “Гола вода” још 2012. године организовало је на Тргу Крајине акцију потписивања петиције за изградњу скејт-парка у граду.

Том приликом сакупљен је довољан број потписа за изградњу скејт-парка, али то се никада није десило. У  међувремену, Удружење је затворено, а љубитељи скејта  никада нису добили свој парк.

Прама Плану капиталних инвестиција града, у периоду од 2018. до 2020. године предвиђена је изградња скејт-парка.

Скејтери сматрају да се његовом изградњом може популаризовати овај спорт, међу грађанима, али и туристима.

“Много мањи градови у укружењу имају бетонски скејт-парк. Ми немамо  довољно адекватног простора, због чега смо на неким мјестима у граду самоиницијативно морали сами постављали некакве справе и одлазити   да вјежбамо трикове”, додао је Рађеновић.

На Фацебоок страници Бреезе Скатебоардинг, љубитељи овог спорта могу видјети неке од видео-клипова бањалучких скејтбордера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана