Таксу морају плаћати и ЗЕВ-ови

nezavisne.com
Таксу морају плаћати и ЗЕВ-ови

Бањалука - Комуналну таксу морају плаћати и заједнице етажних власника (ЗЕВ), а висина таксе зависи од броја чланова у ЗЕВ-у, рекли су у Градској управи.

У Одјељењу за привреду појаснили су да је разлог доношења ове одлуке став Министарства финансија РС, гдје је указано да је и ЗЕВ, кад се региструје, обвезник плаћања ове таксе.

“У граду се ова такса наплаћује 10 КМ на годишњем нивоу за ЗЕВ који има 10 регистрованих чланова, а 20 КМ када има регистрованих 11 и више чланова”, рекли су у овом одјељењу.

Према њиховим ријечима, да нису на овај начин одредили симболичне износе на годишњем нивоу за ЗЕВ, на њих би се примјењивала тарифа као за остала правна лица, која износи 360 КМ на годишњем нивоу.

У Пореској управи РС казали су да се ова обавеза прописује законом.

“Тражили смо од локалних заједница да прецизирају своје одлуке о комуналним таксама, које доносе скупштине јединица локалне самоуправе, у смислу доношења одговарајућих тарифа комуналних такси, а које су саставни дио одлука о комуналним таксама”, објаснили су у Пореској управи РС.

Додали су да ЗЕВ-ови нису ослобођени обавезе плаћања комуналне таксе, а да износ зависи од тарифа које су саставни дио одлука које доносе локалне заједнице, те да варирају од мјеста до мјеста.

“У највећем броју случајева није прописан износ комуналне таксе за заједнице етажних власника, што отежава рад Пореске управе у поступку идентификације пореских обвезника који нису пријавили ову пореску обавезу”, рекли су у Пореској управи РС.

Истичу да су из тог разлога заједно са Савезом општина и градова РС спроведене одређене активности на рјешавању овог проблема.

Предсједници ЗЕВ-ова и станари у зградама нису задовољни због доношења ове одлуке.

Милорад Арлов, предсједник  једне заједнице етажних власника, рекао је да су недавно добили рјешење да морају да плате комуналну таксу за 2019. годину, која износи 20 КМ.

“Сматрам да ове комуналне таксе није требало да буду уведене заједницама етажних власника, јер ми кроз комуналне услуге плаћамо и порезе”, казао је Арлов.

С њим се слаже и Милован Јокановић, такође предсједник ЗЕВ-а, који је рекао да грађани и без ових такси имају велике обавезе и оптерећења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана