Свечано прослављена крсна слава Бањалуке и Храма Христа Спаситеља

Александар Стојановић
Свечано прослављена крсна слава Бањалуке и Храма Христа Спаситеља

Бањалука - Спасовдан је празник радости, побједе над сумњом и страхом, те вазнесења које је донијело одговор и важно је да имамо вјеру и наду у наш напредак, рекао је јуче градоначелник Бањалуке Радојичић на обиљежавању Спасовдана, крсне славе града и Саборног храма Христа Спаситеља.

Радојичић је нагласио да на овај велики празник, Бањалука дијели поруку радости, надања и вјере у перспективу народа на овим просторима.

- Ову славу славе и други пријатељски градови и општине којима такође упућујем честитке, а посебно нашем братском Београду. Обиљежавањем Спасовдана, приводимо крају програм “Прољеће у Бањалуци” гдје је на манифестацијама било више од 50.000 грађана - поручио је Радојичић.

Он је најавио да ће 14. јуна бити отворен нови мост на мјесту некадашњег Зеленог моста, а да ће пригодним свечаностима бити обиљежен и Видовдан.

- Иза нас су и мање лијепи дани када су нас погодиле јаке падавине које су начиниле велику штету. Традиција каже да за Спасовдан од Бога молимо да заштити куће и усјеве, па се надамо да неће више бити ружних дана - навео је Радојичић.

Свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља служили су владика бањалучки Јефрем и владика канадски Митрофан.

У присуству великог броја грађана, по завршетку славског обреда, услиједила је спасовданска литија око Храма. Предсједник Скупштине града Зоран Талић честитао је славу грађанима и свештенству.

- Од дана до славе града имали смо велики број лијепих, али и мање лијепих тренутака. Желимо да пошаљемо снажну слику јединства, среће и мира - додао је Талић.

У име Владе Републике Српске славу је честитао министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, који је пожелио Бањалуци да настави да се развија и даље.

Епископ бањалучки Јефрем је подсјетио да је овогодишњи Спасовдан десета годишњица Храма Христа Спаситеља.

- То је наш први, мали јубилеј, али малим корацима се почиње. Свим вјерницима, градоначелнику и свештенству Храма желим срећну и благословену крсну славу - рекао је епископ Јефрем.

Грађанима и вјерницима славу је честитао и епископ канадски Митрофан.

- Бањалука је истинска љепотица и желим вам да још много година прослављате овај свети дан - рекао је епископ Митрофан.

Обиљежавање Спасовдана почело је у сриједу увече културно-умјетничким програмом “У сусрет Спасовдану” у Банском двору у оквиру којег су пред бројном публиком наступили хорови, музичари и фолклораши. Обиљежавање крсне славе града биће завршено у суботу, концертом Дивне Љубојевић и хора “Мелоди” у Банском двору. 

Честитке

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу и свим грађанима славу града, Спасовдан. - Изражавам задовољство што сам као предсједник Владе, а након тога и као предсједник Републике учествовао у реализацији капиталних пројеката у Бањалуци - истакао је Додик у честитки. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, поводом Спасовдана, упутила је честитку градоначелнику Игору Радојичићу.

- Вама и свим грађанима Бањалуке упућујем најсрдачније честитке, са жељом да се још много година окупљате истим поводом у здрављу, срећи, миру и весељу - наводи се у честитки предсједнице Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана