Sve stariji banjalučki gradski autobusi

nezavisne.com
Sve stariji banjalučki gradski autobusi

Banjaluka - Mnogi putnici nisu zadovoljni uslovima u gradskim autobusima, većina je stara i na velikim vrućinama vožnja je skoro neizdrživa, jer veliki broj njih nije klimatizovan.

Prevoznici i kada odluče da kupe autobuse, najčešće su to polovni,  koje kupuju iz drugih država koje su svoj vozni park obnovile, a stara vozila prodaju.

Biljana R. svakodnevno koristi gradski javni prevoz i kaže da joj se znalo desiti da izađe iz autobusa nekoliko stanica prije jer ne može izdržati toliku vrućinu.

“Autobuska karta je 1,80, što je skupo, a u autobusima uslovi nisu zadovoljavajući, bar da ta vožnja bude konforna”, priča nam Biljana iz naselja Mađir.

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, kaže da je njihov vozni park najmlađi u gradskom saobraćaju, te da je 90 odsto vozila klimatizovano.

Slobodanka Marčeta, direktorica  “Bočac tursa” rekla je da sa gradom imaju sklopljen ugovor do 2020. godine, a nakon toga da bi trebalo da nabave autobuse.

“Od toga u kakvoj novčanoj situaciji budemo zavisi da li ćemo nabaviti nova ili polovna vozila”, rekla je Marčeta.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve Gradske uprave rekli su da nisu nadležni za ocjene bezbjednosti u saobraćaju, a samim tim i za tehničku ispravnost vozila, te da je za to nadležan MUP RS.

“Prosječna starost voznog parka autobusa na području grada je 18 godina”, rekli su u ovom odjeljenju.

U Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS su rekli da je kod nas daleko najstariji vozni park, ali da su prinuđeni da uzimaju vozila koja su na zapadu odbačena.

“Najbolje bi bilo kupiti nova vozila, ali svi prevoznici gledaju neku svoju računicu, a da bi izašli na tender, moraju imati dovaljan broj vozila, pogotovo u putničkom saobraćaju. Zbog toga su prevoznici prinuđeni da kupuju polovna vozila koja se, nažalost, vremenom pokažu kao neisplativa”, kazao je za “Nezavisne”  Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana