Сутурлија постаје парк природе

Александар Стојановић
Сутурлија постаје парк природе

Бањалука - Предсједник Скупштине града Зоран Талић покренуо је иницијативу да кањон рјечице Сутурлије постане парк природе и ново атрактивно излетиште, које би привлачило велики број туриста и грађана. У томе му се придружила и група заљубљеника у природу и рекреативаца.

Већина Бањалучана није упозната са богатством овог кањона, који има потенцијал да у блиској будућности постане туристичко-спортско-рекреативна дестинација са свим пратећим садржајима и тиме знатно побољша туристичку понуду града.

- Сутурлија је права мала оаза нашег града и сматрамо смо да као таква није препозната и довољно искоришћена. Овдје имамо простора да направимо излетиште са свим садржајима, од спортских, културних и многих других - рекао је Талић.

Сутурлија је неправедно запуштена и запостављена и због тога је покренут шири дијалог у који могу да се укључе све организације које могу дати приједлоге и сугестије како да буде уређен овај локалитет.

- Ова рјечица обухвата велики број мјесних заједница и има капацитет да буду изграђени спортски терени, излетиште, пјешачке и бициклистичке стазе - додао је Талић.

Иницијативи су се придружили и стручњаци из области просторног планирања и урбанизма, који истичу да Сутурлија има потенцијал да постане туристички центар.

- Овај кањон има капацитет за развој дневног и викенд-туризма, гдје би грађани, али и туристи, имали прилику да уживају у нетакнутој природи те да на квалитетан начин проведу слободно вријеме - рекао је урбаниста Горан Димитрић.

Подршка рекреативаца

У активности су укључени и рекреативци који су одржавали и уређивали кањон Сутурлије.

- На позив предсједника Скупштине града Зорана Талића нас неколико се укључило у ову акцију. Желимо да у ову иницијативу укључимо ширу јавност, која би допринијела развоју Сутурлије - рекао је рекреативац Жељко Мајданџић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана