Студија у Бањалуци: Брза храна садржи више соли од препорученог

ATV
Студија у Бањалуци: Брза храна садржи више соли од препорученог

Волимо мало више да посолимо храну, а оно што једемо садржи и превише трансмасних киселина - резултат је то истраживања Свјетске здравствене организације о томе каква се храна једе у Бањалуци.

Са Институтом за јавно здравство и Министарством здравља анализирали су квалитет, углавном, брзе хране али и мјеста на којима се таква храна продаје на подручју Бањалуке. Без обзира да ли је у питању слано или слатко, није препоручиво свакодневно јести брзу храну. 

“Домаћи колачи који се продају на таквим мјестима имају један колач, има више трансмасти него што је то за препоручен дневни унос”, каже Амела Лолић, помоћник здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске.

Ако вас термин транс масти збуњује, ријеч је о масним киселинама које се налазе, углавном, у прженој прерађеној храни попут чипса или кокица. Те масти су вјештачки произведене и служе као конзерванс.

Захваљујући њима, чипс или помфрит мјесецима могу да стоје а да не промијене боју, облик или укус. Сручњаци кажу да треба повести рачуна шта се једе. 

“Не можемо рећи да је нездрава него да је нутритивно измијењена, да не одговара препорукама стандардним за одраслу популацију, дјецу. Она није здравствено небезбједна, она је нутритивно енергетски густа”, каже Драгана Стојисављевић из Института за јавно здравство.

И зато храна богата транс мастима може да направи проблеме. Срчане болести, дијабетес и разна друга обољења могу да буду резултат прекомјерног уноса соли и трансмасних киселина. Нико не би требало да дневно унесе више од пет грама соли, што са Бањалчанима никако није случај, показало је истраживање. 

“У данашње доба храна коју једемо повезана је са многим болестима од којих болујемо тако да унос соли је јако битан, јер нам подиже крвни притисак али постоје и други састојци који су битни као што су масне киселине”, каже Жоао Бреда, руководилац Европске канцеларије Свјетске здравствене организације. 

Јако је битна и хигијена мјеста на којима се продаје брза храна. Јасно је да није баш здрава али је укусна, па кад већ хрлимо да је купујемо и једемо онда је добро знати да су сва продајна мјеста обухваћена истраживањем прошла хигијенске тестове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана