Стигла нова летјелица Хеликоптерског сервиса РС: У ваздуху до краја мјесеца

nezavisne.com
Стигла нова летјелица Хеликоптерског сервиса РС: У ваздуху до краја мјесеца

Бањалука - Хеликоптер који је Република Српска платила 9,4 милиона КМ стигао је у Бањалуку и до краја јуна требало би да буде у функцији, рекао је Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса РС.

Он је рекао да је хеликоптер у дијеловима у Бањалуку стигао у суботу те да би до краја седмице требало да буде склопљен, а одмах након тога пробни пилоти из Америке требало би да ураде прве летове.

“Послије тога треба урадити царинске процедуре и остале обавезе које имамо око регистрација хеликоптера, пловидбене дозволе итд. Кад то урадимо, треба одрадити обуку за пилоте и ја очекујем да хеликоптер у употреби у Хеликоптерском сервису буде до краја јуна”, рекао је Кустурић, додајући да крајем овог мјесеца креће и сезона пожара, тако да ће хеликоптер у том смислу свакако добро доћи јер се ради о вишенамјенској летјелици.

Подсјећања ради, Република Српска прошле године донијела је одлуку да иде у набавку новог хеликоптера, због чега се задужила 9,4 милиона КМ по каматној стопи од 2,85 одсто са роком отплате кредита од шест година.

У образложењу одлуке о набавци хеликоптера тада је писало да ће се хеликоптер осим за редовне летове моћи користити и за специјализоване, као што су сложена медицинска евакуација, гашење пожара и транспорт ватрогасаца у зоне пожаришта, евакуација становништва у свим ванредним ситуацијама и транспорт терета приликом елементарних непогода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана