Српске Топлице добијају нови мост

nezavisne.com
Српске Топлице добијају нови мост

Бањалука - Бањалука би сљедеће године требало да добије нови мост, и то у Српским Топлицама, 250 метара узводно од бање и садашњег моста, сазнају "Независне".

Извор из Градске управе казао нам је да ће план о изградњи моста бити представљен на састанку о стратешком планирању, како би наредне године покушали ући у изградњу новог моста у овом насељу.

"Планирана је изградња једноставног и функционалног моста без посебних естетских захтјева. Имаће двије саобраћајне траке са пјешачком стазом", казао је наш извор.

Додаје да би мост требало да буде дугачак 75 и широк 11 метара.

"Питања у вези са имовинско-правним односима нема много и претпоставља се да постоји реална могућност да буде изграђен сљедеће године", рекао је наш извор.

Додаје да би се на пројекту требало радити већ ове године, и ако средства буду обезбијеђена, могао би бити реализован идуће године. Вриједност градње овог моста не би требало да буде већа од два милиона КМ.

"Иако је сада незахвално процјењивати вриједност радова, јер се то на тржишту доста мијења због дефицита радне снаге и понуда извођача које су у односу на прије годину-двије доста различите, мост ипак не би требало да кошта више", објаснио је наш извор.

Додаје да је план да постојећи мост, који се тренутно користи, након изградње новог остане само за пјешаке.

Садашњи мост је тренутно једносмјеран са ограниченом тежином, што представља проблем код транспортног саобраћаја.

Како сазнајемо, стари мост ће остати за пјешаке јер је бања Српске Топлице заштићена културно-историјска средина.

Нови мост биће грађен према усвојеном Регулационом плану "Уређење обала Врбаса".

Мјештани Српских Топлица кажу да ће им већи мост много значити, али и онима који овим путем само пролазе.

"Овај стари мост је добар, али има само једну траку, због чега се често ствара гужва са једне или са друге стране, тако да је идеја да се изгради већи мост са двије траке одлична", рекао нам је један мјештанин Српских Топлица.

Проширење моста у Драгочају

Мост преко ријеке Иваштанке у Драгочају ускоро би требало да буде проширен и у току је поступак уговарања са изабраним извођачем радова.

Око 50.000 КМ биће издвојено из градског буџета за овај посао, који ће обавити "Нискоградња" из Лакташа.

Како су навели из Одјељења за саобраћај и путеве, мост ће бити проширен за 3,80 метара, од чега саобраћајница за 2,80 и тротоар са лијеве стране из правца Бањалуке један метар.

Када је ријеч о Драгочају, планирана је и изградња новог моста у центру насеља, за шта је у току поновљени поступак јавне набавке за избор извођача радова. Према овој поновљеној набавци за изградњу, процијењена вриједност радова је око 200.000 КМ, а сви заинтересовани понуђачи треба да се пријаве до 31. октобра.

Биљана Поповић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана