Срђан Јолић први допливао до Часног крста на Врбасу

Дејана Братић
Срђан Јолић први допливао до Часног крста на Врбасу

Бањалука - Вјера у Бога, такмичарски дух и љубав према спорту били су главни мотиви Срђана Јолића да заједно са још 32 младића у суботу скочи у хладни Врбас и заплива за Часни крст.

Пуног срца и без пуно размишљања и ове године одлучио је да буде учесник богојављенског пливања, а снаге вјера и воље довели су га до побједе.

Срђану то није био први пут да плива за Часни крст. Прошле године, раме уз раме са тадашњим побједником пливао је до Часног крста.

- Срећа ми се ове године осмијехнула. Не могу да опишем осјећај, мислим да је за сваког Србина велика част пливати за Часни крст, па тако и за мене - рекао је Јолић.

Сви момци који су пливали показали да су храбри, каже Срђан који се, ипак негдје у себи надао да ће бити побједник.

-  Пријавило се око 90 мушкараца, али с обзиром на то да физички није могуће да стане више људи, одабрана су 33 младића. Сви заједно показали смо љубав према својој вјери и понос што смо Срби православци - казао је Јолић.

Млади Бањалучанин каже да нема ријечи којима би описао осјећај када је са крстом у рукама изашао на обалу Врбаса.

- Људи су обје обале ријеке, пратили овај догађај. Сви су ми аплаудирали и дочекали ме са осмијехом. Осјећај је невјероватан - рекао је Јолић.

Срђан није крио жељу и да наредне године заплива  за Часни крст, а побједу, како каже, жели да однесе неко други.

- Намјеравам и сљедеће године да се пријавим, али свима који то такође одлуче пожелио бих да бар једном допливају до Часног крста. Мени је битно да учествујем и генерално тај осјећај и адреналин док се све то дешава - поносно је рекао Јолић.

Љубав према спорту Срђана свакодневно инспирише да ради што више на себи као и да помаже  другима. Државни је првак у пливању, а однедавно и тренер за малишане.

- Тренутно играм за први тим Бањалуке у ватерполу,  а поред тога тренирам и млађе категорије што ми представља посебно задовољство - истакао је Јолић.

Поред свих спортских активности, Срђан не запоставља ни студије на Природно-математичком факултету.

Пливању за Часни крст претходила је света архијерејска литургија у Храму Христа Спаситеља коју је служио епископ бањалучки Јефрем, а потом је богојављенска литија прошла улицама Бањалуке до Градског моста, гдје је организовано пливање за Часни крст.  Након побједе у пливању за Часни крст Јолић је награђен златником.

Јефрем

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је да вјерници из године у годину показују велику љубав према вјери и Богу.

- Бог нам се много пута јавио у историји човјечанства. Бог се појављивао на различите начине у видљивој и невидљивој творевини и давао нам сазнања о себи - рекао је епископ Јефрем.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана