Спреман списак за рушење нелегално изграђених објеката у Бањалуци

ATV
Спреман списак за рушење нелегално изграђених објеката у Бањалуци

Бањалука - Више од десет хиљада објеката у Бањалуци изграђено је без грађевинске дозволе. Почетком године на списку за рушење оних који не испуњавају услове за легализацију нашло се 17 простора.

Многе је изненадило што се један налазио баш у самом центру града. Објекат који је срушен прошле седмице, а у којем се налазио кафић "122 цлуб”, први је тог типа. Све је зачудило то што је на градском земљишту провео скоро 30 година.

"Дали смо сагласност за рушење али се питамо како је неко могао да гради на туђој земљи", каже Сребренка Голић, министар за просторно уређење и грађевинарство.

"Зар је могуће да ви изградите објекат на земљишту које није ваше власништво, на земљишту које је власништво локалне заједнице из Републике Српске. Тај објекат је изграђен на земљишту у власништву града. Зар је могуће изградити тај објекат да нико никад није реаговао.Инспекција мора да ради свој посао. Значи, да обилази терен. Да утврди бесправне објекте, да се утвди на чијем земљишту је објекат. Па нема нико право ни на било чијем земљишту, уколико он није власник да гради било што” каже Голићева.

Објекти без дозволе грађени су већином у рубним дијеловима града. Највише их се налази у насељима Мотике, Куљани и Пријечани. Углавном су то куће, пословни простори, гараже и ограде, кажу у градској управи. То што је објекат у центру града у којем је годинама радио кафић толико дуго остао на градској земљи правдају дугим судским споровима.

"Надзор се врши континуирано, свакодневно. Значи ми радимо по пријавама грађана и по службеној дужности. Значи, обилазимо све објекте. Свако може очекивати да ће у једном моменту бити предмет инспекцијског надзора и наше контроле” каже урбанистичко – грађевински инспектор Сања Џида.

"Нажалост, наша реалност око нас је да имамо хиљаде нелегалних обеката који су изграђени без дозвола и или јесу или нису у процесу легализације. А само мали број њих дође до ове степенице у којој је дефинитивно рушење” каже градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Тек када се исцрпе сви правни лијекови, онда се може извршити рушење које мора да плати онај ко је изградио објекат, поручују инспектори. Од почетка процеса легализације у Бањалуци је легализовано само 4 800 објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана