Споменик ће чувати сјећање на ослободиоце

И. Кардум, Д. Братић
Споменик ће чувати сјећање на ослободиоце

Бањалука - Један од најсвјетлијих датума у историји Бањалуке је 21. новембар 1918, када су хероји са Кајмакчалана, Цера и Колубаре умарширали у град и ослободили га, а касније и све остале просторе бивше Југославије, због чега ови јунаци не смију бити заборављени.

Ово је истакнуто на свечаној академији, која је јуче уприличена у Банском двору, поводом обиљежавања вијека од дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је српски народ Бањалуке и Крајине са одушевљењем дочекао ослободиоце, јер су ови крајеви вијековима трпјели турско, а након тога и аустроугарско насиље. Радојичић је предложио да се допуни Статут града уношењем 21. новембра као дана првог ослобођења Бањалуке. Он је навео да је овај датум обиљежаван и празнован између два свјетска рата.

Ову иницијативу је подржао и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је истакао да је у Бањалуци потребно изградити споменик српском војнику који је са Солунског фронта дошао и подарио слободу.

- Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године један од најважнијих датума, а хероји који су дали живот за слободу српског народа не смију бити заборављени - казао је Додик.

Предсједница РС Жељка Цвијановић честитала је Бањалучанима 100 година од ослобођења и рекла да се сјећање на овакав догађај треба обиљежавати и поштовати.

- Ово је велики дан за Бањалуку и Бањалучане. Са великим ентузијазмом поздрављена је српска војска која је тада ушла у град - казала је Цвијановићева.

Она је рекла да је циљ српског народа увијек била слобода, али да је тај пут увијек био тежак.

- С поносом се присјећамо пожртвованости српске војске. Не постоји ниједан запис из тог времена у којем се о уласку војске у Бањалуку и борбама на фронтовима не говори са великим поштовањем - казала је Цвијановићева.

Она је навела да је неопходно у Бањалуци изградити споменик српском војнику.

- Најављена изградња споменика у Бањалуци је значајна, јер ће град добити споменик који ће обиљежити његово ослобођење у Првом свјетском рату. То је начин да захвалимо, али и оставимо генерацијама које ће доћи након нас успомену на слободу и жртве које су тада положене - рекла је Цвијановићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић нагласио је да је цијена слободе за српски народ била огромна и да не смије бити заборављена. Предсједник Организационог одбора за обиљежавање годишњице Дана ослобођења Владимир Шеварика је посебно истакао важност културе сјећања и обиљежавања овог датума.

Прије свечане академије служена је литургија у Храму Христа Спаситеља, након чега су положени вијенци. Церемонију током свечане академије су уљепшали чланови хора “Јединство” и бројне званице

Страдање

Жељка Цвијановић је подсјетила на велика страдања српског народа и дугогодишњу окупацију под турском и аустроугарском влашћу.

- Нажалост, велики ратови, велике трагедије дешавале су се често на овим просторима, 1,3 милиона Срба страдало у Великом рату, што је представљало једну трећину тадашње популације Србије - истакла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана