Spiralni tobogan koči gradnju Igrališta u Novoj varoši

Ivana Kardum
Spiralni tobogan koči gradnju Igrališta u Novoj varoši

Banjaluka - Mališani iz naselja Nova varoš, po svemu sudeći, ove godine neće osjetiti čari novog igrališta jer je izvođač radova ponovo probio rok za završetak radova.

Savremeno igralište, vrijedno 66.456 KM, koje bi u potpunosti trebalo da bude izrađeno od prirodnih materijala, djeca sa nestrpljenjem čekaju već mjesecima. Iako je bilo najavljivano da će radovi biti završeni na ljeto, umjesto djece snijeg je prekrio nezavršene sprave za igru.

Osim razočarane djece, zbog ovoga su ogorčeni i njihovi roditelji, te predstavnici mjesne zajednice Nova varoš. Prvobitni rok gradnje bio je 20. avgust, nakon čega je izvođač radova, firma “Glovis”, uz dogovor sa Gradskom upravom i donatorom, kompanijom “Tropik maloprodaja”, obećala novi rok.

- Razlog kašnjenja ne treba da tražimo nigdje drugo osim u neodgovornosti izvođača. Oni su dogovorili da sve bude završeno do kraja avgusta, što nije ispoštovano. Zatim je 12. novembra dato obećanje da će sve biti gotovo za dvije sedmice, a igralište još nije urađeno - rekao je predsjednik Komisije za komunalna pitanja i pitanja saobraćaja u mjesnoj zajednici Nova varoš Ljubiša Gavranović.

On je istakao da je firma “Glovis” za razlog kašnjenja navela probleme sa nabavkom spiralnog tobogana.

Na igralištu su uklonjeni stari rekviziti i počelo je postavljanje novih. Kako je ranije bilo najavljeno, posebno će biti istaknuta kombinovana sprava, namijenjena djeci uzrasta od pet do 12 godina. Ona će služiti za podsticanje razvijanja balansa kod djece i uticaj na razvoj snage i motorike.

Svi ostali rekviziti predviđeni su za djecu od tri do 12 godina, a planirane su ljuljaška “zmija”, drvena kula, vratilo i ljuljaška bebi. Pažnja je skrenuta i na bezbjednost mališana, pa je za podlogu izabran prirodni materijal - malč. Igralište se gradi na lokaciji između ulica Dragiše Vasića, Stevana Mokranjca i Masarikove, a donator je kompanija “Tropik maloprodaja” sa svojim brendom, domaćim trgovačkim lancem “Moj market”. Ugovor o donaciji potpisali su 16. marta gradonačelnik Igor Radojičić i portparolka domaćeg trgovačkog lanca “Moj market” Aleksandra Marković.

Izjavu izvođača radova nismo uspjeli da dobijemo jer nije odgovarao na naše pozive i mejlove.

Po izgradnji, ovo će biti 20. igralište koje je Banjaluka dobila u okviru velike donatorske akcije, pokrenute prošle godine. Igralište će, kao i sva ostala, predstavljati ukras grada, ali i prostor za rekreaciju i druženje mališana.

Zelenilo

Pored izgradnje rekvizita, biće uređeno zelenilo koje bi djeci posebno ukrasilo prostor za druženje.

- Svi smo bili oduševljeni kada su počeli radovi jer su nekadašnje igračke bile u veoma lošem stanju. Stanari su se obradovali i zbog najavljenog uređenja zelenila koje bi dodatno uljepšalo naše naselje. Nadam se da ćemo bar dogodine moći da uživamo u novom kutku za naše mališane - rekla je jedna baka koja živi u blizini gradilišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana