Смањен ризик од поплава

Александар Стојановић
Смањен ризик од поплава

Бањалука - Градски штаб за ванредне ситуације спреман је за елементарне непогоде. То је могло да се види током показне вјежбе на којој је провјерена реакција у кризним ситуацијама, односно у случајевима појаве бујица и излијевања водених токова.

Симулација је изведена у оквиру пројекта “Управљање поплавним ризиком у сливу ријеке Врбас” и њена сврха је превентивног карактера. Замјеник градоначелника Срђан Амиџић рекао је да је сарадња на овом пољу са УНДП-ом на највишем нивоу, те да се ове активности спроводе с циљем спречавања ситуација као што је била она 2014. у вријеме великих поплава.

- Овај пројекат иде у два правца: превентивног дјеловања и регулисања правила понашања у кризним ситуацијама. Са УНДП-ом смо изградили пројектну документацију и урбанистички план на који начин извршити регулацију ријеке Врбас, да видимо шта су критичне тачке и који су будући послови којима треба да се бавимо - рекао је  Амиџић.

Додао је да су урађени конкретни послови на санацији и регулисању слива Врбаса, у које је кроз сарадњу са УНДП-ом уложено 950.000 КМ како би ризик од поплава био смањен.

- Када је у питању реакција у кризној ситуацији, наравно да не можемо у потпуности отклонити сву штету, али ако на правилан начин реагујемо, она може бити смањена до 50 процената - истакао је Амиџић.

Представник УНДП-а Слађана Бундало изјавила је да су, у сарадњи са Градском управом, израђене мапе опасности и мапе ризика од поплаве, те успостављена аутоматска мрежа за хидрометријско праћење.

- Слив Врбаса тако је постао први ријечни слив у БиХ са довољном покривеношћу хидрометеоролошке мреже. У граду је постављено шест аутоматских станица: три водомјерне, те двије падавинске и једна метеоролошка - нагласила је Бундало.

Додала је да је урађен и пројекат за регулацију водотока Врбаса у ужем градском језгру, а вриједност инвестиција  је око 1,8 милиона КМ.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту и послове Територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун нагласио је да је постављање хидролошких мјерних станица од изузетног значаја јер се сада у сваком моменту може знати када Врбас надолази и да ли може бити проблема.

Цивилна заштита

У свим мјесним заједницама на територији града егзистира 67 јединица Цивилне заштите. У десет највећих постоје по два самостална вода, у 18 по један, а у 29 мјесних заједница постоји по једно самостално одјељење.

- Очекујемо обуку у току априла или почетком маја, која ће бити извршена по мјесним заједницама. Приоритет ће бити заштита од поплава, дакле акценат ће бити на мјесним заједницама које се налазе у сливу ријеке Врбас - рекао је шеф Одсјека за цивилну заштиту и послове Професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана