Slaviša Sandić: Novi Zeleni most biće gotov u decembru

ELTA TV
Slaviša Sandić: Novi Zeleni most biće gotov u decembru

Banjaluka - Sutra je veliki dan za saobraćajnu infrastrukturu u gradu Banjaluci. Konačno počinje izgradnja mosta na mjestu sadašnjeg Zelenog mosta. Uporedo sa tim, biće otvoren kružni tok na Rebrovcu, te spoj istočnog tranzita, rekao je ovo Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteva grada Banjaluka gostujući u emisiji Banjalučka hronika na Elta televiziji.

„Za izvođača radova izabrani su Prijedor putevi. Vrijednost radova je oko 2 miliona i 200 hiljada konvertibilnih maraka. Dali smo relativno kratak rok za završetak radova – do decembra mjeseca, iz proste činjenice da na taj način stimulišemo i utičemo na izvođača radova da radove okonča na vrijeme, a i iz razloga jer bi konstrukcija mosta trebala biti montirana prije početka sledeće grejne sezone, zbog provođenja instalacija koje su potrebne da se nađu na samom mostu”, zaključuje Sandić.

O mostu u naselju Dolac, takođe se mnogo priča, jer je činjenica da Banjaluci nedostaje mostova.

„To je jedan od mostova koji smo mi strategijom razvoja lokalnih puteva i saobraćajne infrastrukture u gradu Banjaluci definisali kao jedan od prioriteta, pored mosta u Srpskim Toplicama, koji treba da bude za dvosmjerni saobraćaj, kao i most kod Vitaminke, koji je jedan od prioriteta. Sredstva za most u koji bi povezao Dolac sa Mačvanskom,  nisu mala, iznose oko 7-8 miliona KM. U pregovorima smo sa austrijskom firmom koja se bavi konstrukcijom mostova, koji nude sve – od idjednog rješenja, projektovanja, izgradnje, a ponudili su nam i nekoliko modaliteta finansiranja”, navodi Sandić.

Govoreći o sanaciji mostova, Sandić je rekao da bi viseći most u Priječanima konačno do polovine jula, trebao  biti završen. Ovih dana pojavili su se snimci mosta u Trnu koji je u lošem stanju. On nije u nadležnosti grada Banjaluka, naglašava Sandić.

„Trnski most nije u nadležnosti grada Banjaluka. Pojedini odbornici pokušavaju da prave samopromociju u toj priči, i logično je da mladi ljudi imaju potrebu da na određene načine ukazuju na nedostatke, i to svakako treba pozdraviti. To u nekim slučajevima pozitivno utiče na rad organa, ali u ovom slučaju mi jednostavno nismo nadležni. Dečko je dobio od tate pare, auto, hoda gradom, slika udarne rupe, očekuje koliko će lajkova dobiti – mislim da to ne vodi ničemu”, rekao je ovo Slaviša Sandić.

„To više nije kritika, nego kritizerstvo, nije politika, nego politikanstvo. To nije način da rješavamo probleme. Odjeljenje za saobraćaj i puteve i grad Banjaluka očekuje da svi odbornici konstruktivno djeluju, da nam pomognu da dođemo do rješenja. Ne na ovaj način, da nešto što nije u našoj odgovornosti stavljaju na nas. Po toj logici, mi bi trebali biti odgovori za mostove u Federaciji ili širom regiona, što svakako nije slučaj”, ističe načelnik Sandić.

Očekuje se da Putevi RS već u narednom periodu raspišu javnu nabavku i izaberu izvođača radova na nastavku izgradnje istočnog tranzita, kako bi se do kraja ove godine mogao uvesti izvođač u radove. 

„Veći dio imovinskih odnosa smo riješili na tom potezu. Kuća koja se nalazi na samoj trasi, bila je na poslednjoj sjednici Skupštine grada. Izdvojena su sredstva za eksproporaciju te nekretnine.

U četvrtak, na sjednici Vlade očekujemo da bude utvđen opšti interes za eksproprijaciju ovih nekretnina, koje se nalaze u Ulici Gavrila Principa, koja takođe dijelom mora da se proširi, kako bi bili stečeni uslovi za dvosmjerno i bezbjedno odvijanje saobraćaja”, dodaje Sandić.

Ono što takođe privlači veliku pažnju jesu rupe na asfaltnim putevima. Ipak, iza svega toga stoji i dosta nelogičnosti, sa kojima Grad pokušava da se izbori.

„U svakoj varijanti, jedan od dva zakona koja moramo da poštujemo, dolazimo u situaciju da jedan od tih zakona kršimo. Zakon o putevima nas obavezuje da imamo prohodne saobraćajnice, da imamo bezbjedno odvijanje saobraćaja. Sa druge strane, Zakon o javnim nabavkama kroz svoje procedure, koje su takve kakve jesu, ne dozvoljavaju nam da dođemo do izvođača. Kada govorimo o održavanju saobraćajnica, imamo žalbu dvije kompanije koje su učestvovale na javnoj nabavci, sada je to ponovo u Sarajevu i te procedure traju dugo. Nakon druge žalbe, sad ponovo čekamo da dobijemo odluku. U međuvremenu smo odlučili da zaključimo jedan manji ugovor za hitne intervencije, kako bi prevazišli to stanje. Stanje nije sjajno, ali ne treba ni paničiti”, ističe Sandić.

Grad Banjaluka mora da zaštiti svoje interese, stoga iz Odjeljenja za saobraćaj navode kako su već uputuli opomene ka pojedinim izvođačima zbog probijanja rokova, ali i nekvalitetne gradnje. „U prilici smo i da raskinemo te ugovore. Ipak, ponavljam, problem cijelog sistema je što imamo deficit kvalifikovane radne snage. Došli smo u stuaciju da firme nemaju dovoljno inžinjera sa licencom. Ako bi išli u raskid ugovora, postavlja se pitanje s kim dalje da zaključujemo ugovor. To nije rješenje, jer se vrtimo u krug, zaključio Sandić gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana