Славиша Сандић: Нови Зелени мост биће готов у децембру

ELTA TV
Славиша Сандић: Нови Зелени мост биће готов у децембру

Бањалука - Сутра је велики дан за саобраћајну инфраструктуру у граду Бањалуци. Коначно почиње изградња моста на мјесту садашњег Зеленог моста. Упоредо са тим, биће отворен кружни ток на Ребровцу, те спој источног транзита, рекао је ово Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путева града Бањалука гостујући у емисији Бањалучка хроника на Елта телевизији.

„За извођача радова изабрани су Приједор путеви. Вриједност радова је око 2 милиона и 200 хиљада конвертибилних марака. Дали смо релативно кратак рок за завршетак радова – до децембра мјесеца, из просте чињенице да на тај начин стимулишемо и утичемо на извођача радова да радове оконча на вријеме, а и из разлога јер би конструкција моста требала бити монтирана прије почетка следеће грејне сезоне, због провођења инсталација које су потребне да се нађу на самом мосту”, закључује Сандић.

О мосту у насељу Долац, такође се много прича, јер је чињеница да Бањалуци недостаје мостова.

„То је један од мостова који смо ми стратегијом развоја локалних путева и саобраћајне инфраструктуре у граду Бањалуци дефинисали као један од приоритета, поред моста у Српским Топлицама, који треба да буде за двосмјерни саобраћај, као и мост код Витаминке, који је један од приоритета. Средства за мост у који би повезао Долац са Мачванском,  нису мала, износе око 7-8 милиона КМ. У преговорима смо са аустријском фирмом која се бави конструкцијом мостова, који нуде све – од идједног рјешења, пројектовања, изградње, а понудили су нам и неколико модалитета финансирања”, наводи Сандић.

Говорећи о санацији мостова, Сандић је рекао да би висећи мост у Пријечанима коначно до половине јула, требао  бити завршен. Ових дана појавили су се снимци моста у Трну који је у лошем стању. Он није у надлежности града Бањалука, наглашава Сандић.

„Трнски мост није у надлежности града Бањалука. Поједини одборници покушавају да праве самопромоцију у тој причи, и логично је да млади људи имају потребу да на одређене начине указују на недостатке, и то свакако треба поздравити. То у неким случајевима позитивно утиче на рад органа, али у овом случају ми једноставно нисмо надлежни. Дечко је добио од тате паре, ауто, хода градом, слика ударне рупе, очекује колико ће лајкова добити – мислим да то не води ничему”, рекао је ово Славиша Сандић.

„То више није критика, него критизерство, није политика, него политиканство. То није начин да рјешавамо проблеме. Одјељење за саобраћај и путеве и град Бањалука очекује да сви одборници конструктивно дјелују, да нам помогну да дођемо до рјешења. Не на овај начин, да нешто што није у нашој одговорности стављају на нас. По тој логици, ми би требали бити одговори за мостове у Федерацији или широм региона, што свакако није случај”, истиче начелник Сандић.

Очекује се да Путеви РС већ у наредном периоду распишу јавну набавку и изаберу извођача радова на наставку изградње источног транзита, како би се до краја ове године могао увести извођач у радове. 

„Већи дио имовинских односа смо ријешили на том потезу. Кућа која се налази на самој траси, била је на последњој сједници Скупштине града. Издвојена су средства за експропорацију те некретнине.

У четвртак, на сједници Владе очекујемо да буде утвђен општи интерес за експропријацију ових некретнина, које се налазе у Улици Гаврила Принципа, која такође дијелом мора да се прошири, како би били стечени услови за двосмјерно и безбједно одвијање саобраћаја”, додаје Сандић.

Оно што такође привлачи велику пажњу јесу рупе на асфалтним путевима. Ипак, иза свега тога стоји и доста нелогичности, са којима Град покушава да се избори.

„У свакој варијанти, један од два закона која морамо да поштујемо, долазимо у ситуацију да један од тих закона кршимо. Закон о путевима нас обавезује да имамо проходне саобраћајнице, да имамо безбједно одвијање саобраћаја. Са друге стране, Закон о јавним набавкама кроз своје процедуре, које су такве какве јесу, не дозвољавају нам да дођемо до извођача. Када говоримо о одржавању саобраћајница, имамо жалбу двије компаније које су учествовале на јавној набавци, сада је то поново у Сарајеву и те процедуре трају дуго. Након друге жалбе, сад поново чекамо да добијемо одлуку. У међувремену смо одлучили да закључимо један мањи уговор за хитне интервенције, како би превазишли то стање. Стање није сјајно, али не треба ни паничити”, истиче Сандић.

Град Бањалука мора да заштити своје интересе, стога из Одјељења за саобраћај наводе како су већ упутули опомене ка појединим извођачима због пробијања рокова, али и неквалитетне градње. „У прилици смо и да раскинемо те уговоре. Ипак, понављам, проблем цијелог система је што имамо дефицит квалификоване радне снаге. Дошли смо у стуацију да фирме немају довољно инжињера са лиценцом. Ако би ишли у раскид уговора, поставља се питање с ким даље да закључујемо уговор. То није рјешење, јер се вртимо у круг, закључио Сандић гостујући у емисији Бањалучка хроника ЕЛТА ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана