Silom nametana ćutnja strašnija od ustaškog noža

Ivana Kardum
Silom nametana ćutnja strašnija od ustaškog noža

Banjaluka - Parastosom i istorijskim časom učenici Osnovne škole “Đura Jakšić” u Šargovcu prekinuli su tišinu i vratili sjećanje na 52 nevino stradalih učenika u ustaškom pokolju 1942. godine.

Direktor ove škole Darko Tomić istakao je juče da stradanje nevine djece u Drugom svjetskom ratu obilježavaju sedmi put, te da je cilj podizanje kulture sjećanja na viši nivo. On je uporedio ustaški pokolj nad šargovačkom djecom sa strijeljanjem srpskih đaka u Kragujevcu, koje su počinili njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu.

- Treba da se ugledamo na primjer Kragujevca, gdje su u znak sjećanja na ubijene đake i ostale žrtve podignuti spomenici i muzeji. Očigledno je da u tom smislu kaskamo, te da se ni sami ne odnosimo prema svim žrtvama jednako. Nadam se da će se to u budućnosti popraviti - kazao je Tomić.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da se nikada ne smije zaboraviti stradanje učenika ove škole, te je napomenula da će ministarstvo putem nastavnih programa dodatno oživjeti sjećanje na ovu tragediju.

- Radićemo to da bismo ukazali na strahote zločina u kojem su, nažalost, stradala nevina djeca i učenici. Oni zaslužuju da ih pomenemo svake godine, da bi to bilo nauk i sjećanje za buduće generacije - naglasila je Trivićeva.

Odbornik u Skupštini grada Darko Milošević poručio je da je dužnost ove generacije da čuva od zaborava nevine žrtve ustaškog terora.

- Pored strašne činjenice da su uopšte postojala stvorenja poput Gutića, Mišlova i fra Filipovića, možda je jedino strašnije što je u narednih 50 godina silom nametano ćutanje o ovom zločinu. Ne samo da nisu prikupljani dokazi i izjave živih svjedoka, nego se o pokolju nije smjelo ni pričati. Školu u Šargovcu sam i ja pohađao, ali nikada na časovima nismo mogli čuti šta se tu desilo. Zato se zalažemo za izgradnju spomen-parka, ali i za jedinstveno djelovanje udruženja, institucija i naučnih krugova u prikupljanju i objedinjavanju svih dokaza o ovom velikom stradanju - poručio je Milošević.

Nakon parastosa monodramu “Priča koja luta svijetom” izvela je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Radenka Ševa.

Obilježavanju 77 godina od stradanja učenika prisustvovali su još i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, predstavnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojni građani, nastavnici i učenici.

Ustaše su 7. februara 1942. godine, u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac, na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete. Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bila su 52 učenika šargovačke osnovne škole.

Đaci

Učenik osmog razreda ove škole Stefan Ožegović je istakao da se đaci često kroz nastavu prisjećaju na strašni zločin ustaša da ne bi nikada bio zaboravljen.

- Svake godine 7. februara u našoj školi se održava čas u znak sjećanja na stradale učenike, te nas nastavnici i pored toga stalno podsjećaju da se taj događaj nikada ne bi zaboravio - rekao je Ožegović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana