Савановић: Велики допринос бањалучана у борби против фашизма

Срна
Савановић: Велики допринос бањалучана у борби против фашизма

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да је бањалучка регија у 20. вијеку претрпјела велика страдања, а да су Бањалучани дали велики допринос у борби против фашизма.

Након полагања вијенаца на Тргу палих бораца у Бањалуци поводом обиљежавања Дана Града и 73 године од ослобођења Бањалуке од фашизма у Другом свјетском рату, Савановић је рекао новинарима да је од великог значаја да људи буду свјесни шта значе мир и слобода на овим просторима, те да је рат зло које никоме не треба пожељети.

Савановић је подсјетио да је током Другог свјетског рата у Бањалуци погинуло 4.533 становника, од којих је највише жртава усташког терора.

Он је навео да су 14. априла 1941. године њемачке трупе ушле у Бањалуку, која је тада била под окупацијом Независне Државе Хрватске /НДХ/.

"Нажалост, то је био најтежи историјски период града Бањалуке и њених становникам, јер је у Бањалуку дошао фашизам, који је био појачан од НДХ", рекао је Савановић.

Он је подсјетио да су усташки кољачи НДХ 7. фебруара 1942. године у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац и Мотике само у једном дану убили 2.370 становника.

Савановић каже да се сви са поносом требају сјећати 22. априла 1945. када су јединице Народноослободилачке војске /НОВ/ Југославије ослободиле Бањалуку.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је овај град 1945. године дочекао ослобођење од фашизма и да се од тада до данас развија.

Радојичић очекује да ће Бањалука бити још бољи и развијенији град и регионални центар.

Он је рекао да је Бањалука поносна на своју антифашистичку традицију, подсјетивши да је од усташког терора страдало више од 4.500 људи, углавном цивила - Срба, Јевреја, Рома.

Предсједник СУБНОР-а Бањалуке Раде Џајић рекао је да се ветерани НОВ Југославије са поносом сјећају дана ослобођења Бањалуке 22. априла 1945. године, када су четири дивизије југословенске војске са свих страна напале непријатеља и ослободиле Бањалуку.

Вијенце на споменик на Тргу палих бораца положили су генерални секретар Службе предсједника Републике Српске Синиша Каран, делегације Народне скупштине Републике Српске и Владе Српске, коју је предводила потпредсједник Сребренка Голић.

У име српског члана Предсједништва БиХ вијенце је положио његов изасланик Зоран Ђерић.

Вијенце су положиле и делегација Града Бањалуке коју је предводио градоначелник Игор Радојичић, делегације СУБНОР-а Града Бањалука и СУБНОР-а Републике Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегације странака које учествују у раду градског парламента - СНСД, ДНС, СП, Уједињена Српска, НДП, ПДП, као и делегације Друштва "Јосип Броз Тито" и Савеза комуниста БиХ.

Поводом Дана града, вијенци су данас положени код Спомен-кострунице на Новом гробљу, на споменик палим Крајишницима на Бањ брду, на споменик палим борцима Војске Републике Српске и на споменик жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу "Свети Пантелија", код споменика Топола ужаса на платоу испред Народне скупштине и на споменик "12 беба" у центру града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана