Ријешена забуна у вези са скретањем улијево на семафору код Крамара

nezavisne.com
Ријешена забуна у вези са скретањем улијево на семафору код Крамара

Бањалука - ​Нова правила у раду семафора на раскрсници на улазу у град код "Крамара" из смјера приједорске петље и на скретању за Раковачке баре, која су активна од 21. августа, остају на снази уз мању измјену, која се односи на заштитну фазу за лијева скретања.

Славко Давидовић, шеф Одсјека за саобраћај и путеве, рекао је да су од 21. августа семафори на раскрсници код "Крамара" радили с тестним програмом рада, који је приликом скретања улијево стварао забуну код возача.

"Тај програм је урађен на основу спроведеног бројања саобраћаја и утврђивања структуре саобраћајног тока", рекао је Давидовић.

Он је додао да програмом није било предвиђено, као прије, да постоји посебна фаза само за лијево скретање, односно да постоји посебно вријеме намијењено само за скретање лијево, а да остали учесници у саобраћају имају црвено свјетло.

"Програм је подразумијевао тзв. смакнуте фазе и на овакав начин нпр. тренутно раде семафори на раскрсницима код сервиса 'Видовић', код Гимназије, код Позоришта и још неким саобраћајно оптерећенијим раскрсницама, али су се само на раскрсницу код 'Крамара' жалили", истакао је Давидовић.

Додао је да су у тестном периоду извршене додатне анализе те је коригован тестни програм рада семафора, који такође не подразумијева да постоје посебне фазе искључиво за лијева скретања, већ одређена заштитна фаза за лијева скретања у оквиру постојећих фаза на главном правцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана