Remont Eko-toplane završen, kreće modernizacija

Anita Janković-Rečević
Remont Eko-toplane završen, kreće modernizacija

Banjaluka - Preduzeće “Eko-toplane” Banjaluka uveliko radi na sanaciji distributivne mreže, kao i modernizaciji sistema upravljanja kako bi što spremnije ušlo u narednu grijnu sezonu.

Do sada je završen remont svih podstanica koje su u sistemu održavanja, a zamijenjeni su razvodni elektroormari s kompletnom opremom u deset podstanica.

Ukupno je ispitano devet trasa na vodopropusnost, a na sedam su utvrđena oštećenja i konstatovani gubici, te su cjevovodi popravljeni.

Ovim intervencijama su preventivno izbjegnuti kvarovi i prekidi u snabdijevanju korisnika u toku grijne sezone na najkritičnijim mjestima.

Takođe, rekonstruisane su tri podstanice koje su vremenski dotrajale, a do početka sezone grijanja biće završena rekonstrukcija još dvije.

Planirano je i saniranje kvara na magistralnom vrelovodu “Vrbas” na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, a od polovine ovog mjeseca kreće se u novi ciklus radova, gdje će fokus biti na podstanicama.

Od ukupno 340, planirana je modernizacija 34 podstanice najveće snage koje obuhvataju 27 odsto ukupnog protoka mrežne vode i postavljanje novog SCADA sistema upravljanja.

Modernizacija obuhvata potpunu zamjenu primarnog dijela podstanice i uspostavljanje automatske kontrole upravljanja na osnovu spoljne temperature i potreba korisnika.

Uz projekat modernizacije planirana je i nabavka specijalizovanog softvera za optimizaciju, planiranje i upravljanje sistemima daljinskog grijanja, a ukupna vrijednost investicije je oko 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o radovima na proizvodnim objektima, izvršena je sanacija glavne vrelovodno-pumpne stanice, gdje je omogućeno potpuno odvajanje svakog magistralnog vrelovoda od sistema na bezbjedan način, a s ciljem pravovremenog otkrivanja i otklanjanja kvarova na distributivnoj mreži.

Uz to, izvršen je i redovan remont eko-toplane, rejonskih kotlovnica “Starčevica” i “Kosmos” kao i redovan remont kotlova na mazut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana