Редукције у Рекавицама коначно одлазе у прошлост

Александар Стојановић
Редукције у Рекавицама коначно одлазе у прошлост

Бањалука - Дугогодишњим проблемима у вези са несташицом воде у љетним мјесецима, са којом становници мјесне заједнице Рекавице један кубуре већ деценијама, коначно се назире крај јер је ове седмице изабран извођач радова за изградњу водоводне мреже подсистема у овом насељу.

Саопштили су ово из Одјељења за комуналне послове у Градској управи те додали да су, послије више неуспјелих тендера, посао вриједан 409.000 КМ повјерили предузећима “Нискоградња” и “Корс”. Подсистем “Рекавице један” биће дио главног система “Бањица”, а Градска управа се на изградњу одлучила након анализе комплетне ситуације на терену.

Како су навели из Одјељења за комуналне послове, проблем снабдијевања водом се на овом подручју јавља у љетном периоду, када се повећа потрошња воде, због чега долази до знатног пада притиска у дијеловима мреже.

- Насеља која се налазе на вишим надморским висинама остају без воде или су притисци сувише мали, те је испоручена количина воде незнатна. Овај проблем је посебно изражен у Рекавицама, гдје домаћинства у љетном периоду могу имати воду само у ноћним часовима, односно уз честе редукције - појаснили су у надлежном одјељењу.

Нови подсистем ће се састојати од новог доводног, потисног и дијела новог дистрибутивног цјевовода, нове пумпне станице и резервоара, а постојећа дистрибутивна мрежа на дијелу који има проблем са снабдијевањем водом би била преспојена на нове дијелове подсистема.

Мјештанин Рекавица Небојша Б. казао је да су несташице воде годинама стварале велике проблеме становницима овог, али и неколико сусједних насеља.

- Тешко је без воде, нарочито љети. Довијали смо се на разне начине да набавимо воду, а најтеже је било комшијама које имају стоку. Надамо се да ће нова мрежа обезбиједити боље снабдијевање водом - додао је Бабић.

Прошле године мјештани Рекавица, али и Кола и Буквалека нису имали воду данима те су, огорчени због те чињенице, потписали петицију којом су од надлежних тражили да реагују.

- Око 2.000 домаћинстава љети муку мучи да се снабдије водом. Знали смо ићи по воду на извор удаљен неколико километара - казао је Радосав С. из Буквалека те додао да је крајње вријеме да буде уређено снабдијевање водом на овом подручју.

Тендери

У настојању да домаћинства коначно добију стабилно снабдијевање водом и у љетном периоду, још прошле године покренуте су активности на побољшању водоснабдијевања становништва МЗ Рекавице један.

- Нажалост, више пута су понављани поступци јавне набавке за избор извођача радова - навели су из Одјељења за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана